Nosaukums: Rīga- Pekina, jeb ceļošana ne-sezonā
Autors: Ilona Balode
Izdevniecība: Zvaigzne ABC
Gads: 2012
Lappuses: 520

Par grāmatu-
Grāmatā aprakstīti Ilonas Balodes un Rolanda Ūdra piedzīvojumi, ceļojot no Rīgas uz Pekinu.

Saite uz izdevēja mājaslapu- grāmata Rīga-Pekina, jeb ceļošana ne-sezonā


Pirmo reizi par šāda ceļojuma (un arī grāmatas) esamību uzzināju no grāmatu blogiem, kur viens otrs ar tīru sajūsmu aprakstīja nule kā izlasīto Ilonas Balodes grāmatu ”Rīga- Pekina”.
Vēlāk, jau pašam lasot, tikai uzzināju, ka šim ceļojumam ir arī kāda priekšvēsture, ka tas arī daļēji ticis publicēts žurnālā ”Privātā Dzīve”, kā arī zem Platforma.lv ir dabūjis savu virtuālo telpu. Bet tas nemazina manu sajūsmu par šo grāmatu. Varbūt pat vēl tikai palielina, jo talkā nāk pirmatklājuma piegarša.

Lai nedaudz labotu savu neinformētību, tad ātri izskrēju caur ceļotāju blogu kā arī citur internetā atrodamo informāciju (ja nu vēl ko esmu palaidis garām!?). Īstenībā laikam neko vairāk neesmu palaidis garām. Tikai atradu dažus ļoti kritiski noskaņotus cilvēkus, kuri savos komentāros centās iztukšot savu žultspūsli. Var jau būt, ka kaut kur viņiem ir sava daļa taisnības, bet… bet var taču nedaudz savādāk.

Bet atpakaļ pie grāmatas.
Uzreiz jāsaka, ka šis nav stāsts par ceļošanu tā klasiskajā izpratnē. Te vairāk ir par izdzīvošanu svešumā, kad priekšā ir ne tikai šaubas, bailes un Ilga Māja, bet arī neziņa. Un tieši pēdējā ir ar tik daudzām formām, ka te jau ir jādomā vai nu ceļotāji ir traki vai arī pašpārliecināti (abi domāti pozitīvā nozīmē). Bet tas viss tiek pastumts malā, jo ceļojumam ir mērķis (lai gan lasot par to dažreiz pat piemirsti).

Šajā grāmatā ceļojums ir pasniegts savādāk. Tas it kā ir skaidrs- pats ceļojums jau ir savādāks. Bet es te vairāk domāju tieši cilvēcisko pusi- tas ir atklāts, tiešs un bez īpašiem sajūsminātiem iespraudumiem. Valstis ir tieši tādas, kādas tās atklājās abiem ceļotājiem konkrētā brīdī. Cilvēki ir tieši tādi, kādi viņi ir. Un notikumi ir arī tiek pasniegti tādi, kādi tie tika piedzīvoti. Atklāti un patiesi, bez ceļojumu grāmatu izpušķotajiem citātiem un bez nolaista personīgā priekškara.

Ja jums patīk ceļošana, tad izlasiet, jo ceļots te tiek daudz un dikti- kā nekā izbraukātas sešpadsmit valstis astoņu mēnešu garumā. Ja nepatīk ceļošana, tad arī izlasiet, jo kā jau teicu- tas nav parasts ceļojuma stāsts.

Tas ir stāsts par divu cilvēku mērķa piepildījumu. Neprātīgs, traks, aizraujošs, jocīgs, apbrīnojams, nesaprotams, iedvesmojošs…. tā varētu turpināt vēl kādas pāris rindkopas un neviens apzīmējums tur nebūtu lieks. Grāmata, kura droši var atrasties grāmatplaukta visredzamākajā daļā.

[xrr rating=10/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.