Nosaukums: Neērtā patiesība
Autors: Als Gors
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2009
Lappuses: 328

Par grāmatu-
Lielai daļai Als Gors ir pazīstams kā politiķis, bet bijušais ASV viceprezidents ir arī liels vides aizstāvis. ”Neērtā patiesība” ir viņa grāmata par globālo sasilšanu un cilvēces iespējām mainīt postošo ietekmi uz Zemi.

Teikšu uzreiz kā ir- esmu sajūsmā! Grāmata ir vienkārši izcila. Lai arī es nesauktu sevi par karstasinīgu globālās sasilšanas piekritēju un visas lielās bēdas, kā polāro ledāju kušanu, El Nino, La Ninu un orkānus, nesauktu tikai un vienīgi par cilvēku darbības rezultātu, es tomēr ar ļoti lielu interesi izlasīju šo grāmatu.

”Neērtā patiesība” ir ļoti vienkāršā valodā pasniegts ļoti izglītojošs un informatīvs materiāls par zemeslodes problēmām, kuras tai ir sarūpējis cilvēks. Bagātīgi ilustratīvie materiāli- fotogrāfijas, grafiki, kartes, zīmējumi… gluži kā aizraujošā lekcijā, kad pasniedzējs rāda slaidus un studenti mutes pavēruši skatās un izglītojas.

Kāpēc Arktikas ledus sega kūst tik ātri? Kāpēc slīkst ledus lāči? Kā pietrūka vārdu, ko dot orkāniem? Vai nākotnē dēļ plūdiem būs jāpārzīmē pasaules karte? Kam globālā sasilšana ir tik neērta patiesība? Tie ir tikai daži jautājumi, kas grāmatā tiek apskatīti.
Ļoti spēcīgi ir salīdzinošie attēli- atvēruma vienā malā ir bilde pirms n gadiem, bet blakus mūsdienas (2003-2005.gads). Un skati biedē. Biedē un pārliecina.

Katrā ziņā pēc šīs grāmatas izlasīšanas jums izpratne par vidi uzlabosies pamatīgi- skolniekiem un studentiem dabas zinībās desmitnieks garantēts, visiem pārējiem neapšaubāms devums pie vēlmes sākt rūpēties (vai sākt rūpēties vēl labāk) par apkārtējo dabu būs pamatīgs.

Parasti es par dāvināmām grāmatām mēdzu dēvēt tādas ar glanci nostrādātas bilžu grāmatas, kur var vērot daudz bildes un maz tekstu. Šī noteikti arī ir dāvināmā grāmata, bet ar lielu pievienoto vērtību. Derēs dāvanai gan pamatskolas skolniekam (turpmāk nebūs nekādas problēmas ar ZPD), gan studentam, gan vienkāršam un ne tik vienkāršam cilvēkam.

Ja būtu iespēja, tad liktu vēl labāku vērtējumu. Ieteiktu visiem, kuriem ir kaut maziņa kripatiņa ar vēlmi mainīt pasauli uz labo. Ja nevarat grāmatu nopirkt, tad droši vaicājiet skolu un publiskajās bibliotēkās- pateicoties Sorosa fondam apmēram tūkstotis šo grāmatu ir nodots šo iestāžu rīcībā.

Šīs, kā arī citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.