Nosaukums: Melnais zelts.
Autors: Endrū Gross
Izdevniecība: Kontinents
Gads: 2016
LPP: 462

Andrew Gross– Reckless., 2010.
Tulkojums latviešu valodā- Gunita Mežule

Par grāmatu-
Bijušais policijas leitnants Tajs Hauks tagad strādā privātā apsardzes kompānijā un policijas izmeklēšana viņu vairs nesatrauc. Līdz vienu dienu viņš ziņās ierauga kāda veiksmīga brokera ģimenes noslepkavošanu.
No vienkāršas profesionālas ziņkāres aplūkojot nozieguma vietu, viņš pamazām, pašam negribot, tiek ierauts izmeklēt noziegumu, kura apjomi tālu pārsniedz pat vispārdrošāko prognozi.

Ik pa laikam jāpalasa kaut kas viegls un izklaidējošs. Tāds, kura galvenais mērķis ir nevis lasītājam likt piepūlēt galvu ar sarežģītiem aprakstiem un nemitīgu piedomāšanu par sižeta līkločiem, bet vienkārši izklaidēt. Tikai un vienīgi.

Tajs Hauks atvaļinājās no policijas un nu var mierīgāk izbaudīt dzīvi- vairs nav jādziedē ievainojumi un jāmeklē bandīti. Tagad var atļauties glaunu automašīnu, draudzeni un pat trenēt zēnu hokeja komandu.
Kādu rītu viņš ziņās ierauga, ka nogalināts veiksmīgs Volstrītas brokeris un arī viņa ģimene- sieva un pusaugu meita. Mazajam dēlam izdevies izglābties paslēpjoties skapī.
Tā kā nogalinātā sieviete bija tuvs Hauka draugs, tad intereses dzīts viņš devās aplūkot nozieguma vietu.
Pamazām viņš tiek ierauts izmeklēšanā, kur atklājas aizvien vairāk no tā, ko varētu dēvēt par finanšu terorismu- kādam ir izdevīgi iznīcināt pasaules finanšu tirgu un sāk viņš to darīt ar Volstrītu.

It kā jau viss bija labi- grāmata lasās raiti, sižets, lai arī brīžiem grubuļains un pārāk šablonisks, tomēr ievelk, bet… bet tās beigas gan liek vilties. Ne tā, ka nebūtu nostrādātas. Tās vienkārši ir pārāk… pārāk vienkāršas. Un dažas sižeta līnijas ar paliek atmestas un līdz ar to par dažiem personāžiem nav nekādu skaidrību. Ar to policistu ar nav skaidrs- te viņš ir profiņš ar lielo burtu, te atkal nolažo kā pirmziemnieks. Tāpat arī sliktajam tēlam pietrūka kāda nebūt rozīnīte un nedaudz saprātīgāki lēmumi.
Gribētu vēl piekasīties pie grāmatas nosaukuma (manuprāt, neizdevies), bet likšu punktu ar standarta frāzi- ja nav augstu prasību, tad lasīt var, kā viegla izklaide der.

Grāmatas vērtējums: 5/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.