Tā kā es puslīdz aktīvi izmantoju grāmatu portālu ibook.lv, tad bija žēl skatīties cik daudzi šī portāla dalībnieki dabūja ciest no viena ļauna tipa, kurš iedomājās tikt pie, viņaprāt, vienkārša ienākumu gūšanas veida- izkrāpt no citiem naudu par grāmatām, kuru nemaz viņam nav.
Pirms tam bija viens otrs (vai tikai viens?), kurš iedomājās līdzīgu biznesu taisīt ar zagtām bibliotēku grāmatām, bet acīgie pircēji ātri šādus piedāvājumus atkoda un laikam jau bizness neaizgāja. Vismaz es neesmu dzirdējis, ka tādi piedāvājumu tur vēl pastāv.

Šis krāpnieks gāja ļoti vienkāršu ceļu- pats piedāvāja iegādāties no viņa grāmatas (retas, pieprasītas, dārgas) bet tikai ar pārskaitījumu (priekšapmaksa) un vēlāku sūtīšanu ar pakomātu.
Tā nu viņš krāpās, līdz aizvadītā gada nogalē grāmatportāla forumā parādījās ziņa par šādu tipu un viņa krāpnieciskajiem darbiem. Tā nu forumā krājās ieraksti ar apkrāptajiem, kuri vai nu piesola tik dieva dusmas vai arī sola vērsties policijā.
Izrādās, ka policijai jau par viņu bija iesniegumi vēl pāris mēnešus agrāk. Ja pareizi sapratu forumā rakstīto.
Tā pamazām, esot klusumam gan no policijas, gan ibook.lv administrācijas, foorumā krājās ieraksti par jauniem apkrāptajiem un padomiem kā rakstīt iesniegumus policijai un kā rīkoties.
Tikmēr krāpnieks nepaguris turpināja savu nodarbi- uzplijās ar piedāvājumiem (izdevīgiem), apkrāpa, taisīja papildus lietotājvārdus, mainīja banku un vēl paņirgājās forumā. Jāsaka- vai nekaunība vai saprāta neesamība. Vai abi.

Arī man viņš atrakstīja un mēģināja iesmērēt grāmatu no mana vēlmju saraksta, bet tā kā biju informēts, tad darījumā neielaidos. Starp citu- raksta viņš šausmīgi un pajautājot kaut ko par grāmatu (kāda izskatās, cik nobružāta, kura gada izdevums), var just, ka viņš atbild uz dullo un bieži ne pa tēmu.

Tā nu deviņus mēnešus pēc foruma pirmā ieraksta parādījās ziņa no portāliem– puika apcietināts un ievietots izolatorā.
Vēl pēc kāda laika parādījas ieraksts no kāda lietotāja, ka pirmā tiesas sēde bija septembra beigās- rezultātā: 7 mēneši un 15 dienas cietumā; 200 stundas piespiedu darbs; Zaudējumu atmaksāšana.
Bija apvienotas četras krāpšanas epizodes. Ja ņem vērā, ka apkrāpto bija pāri par piecdesmit (mans minējums; forumā ir skaitlis 80) un iesniegumus rakstīja kāda puse (atkal mans minējums), tad puika kopā var sakasīt labu ciparu aiz restēm.

Vispār jau drausmīgi- puikam knapi astoņpadsmit gadi un dzīvi izmanījis sīcenē.

Kāds būtu sausais atlikums- iespēja trāpīties uz draņķiem ir vienmēr; ibook.lv administrācijai bija jāreaģē ātrāk; ja policija būtu nogrābusi krāpnieku jau pie pirmajiem signāliem, tad apkrāpto būtu daudz mazāk. Un līdz ar to mazāk cilvēkiem sabojāts noskaņojums un mazāk darba tiesām un policijai.

Labā ziņa- cilvēki nezaudē ticību citiem un turpina pirkt/pārdot un mainīt grāmatas portālā. Arī aktīvi dalījās ar informāciju ko un kā rīkoties apkrāpšanas gadījumā. Un mudināja neatmest ar roku (lai nebūtu: ehh, ko tur rakstīt, tāpat jau nekas nebūs. Par to prieks.