Nosaukums: Kaķa šūpulis
Autors: Kurts Vonnegūts
Izdevējs: Tapals
Gads: 2000
LPP: 196

Kurt Vonnegut – Cat‘s Cradle .,1963.
Tulkojums latviešu valodā- Anna Bauga

Par grāmatu-
Kāds rakstnieks, sauksim viņu par Jonu, nolēma uzrakstīt grāmatu par atombumbas tēvu Honikeru. Materiālu vākšanas laikā viņš tiekas gan ar Honikera trim bērniem- viņi visi un katrs par sevi ir īpaši, gan ar Honikera padotajiem, gan nokļūst kādā salā un kļūst par tās karali. Beigu galā viņš kļūst arī par bokononistu. Lai gan izskatās, ka tāds viņš bija jau sen. Tāpat kā visi.

Sanāca neliela aizķeršanās ar Vonnegūta maratonu– kārtējo kontrolpunktu palaidu garām. Ko lai dara- pavasaris nenāk viens. Lai arī iesāku grāmatu lasīt laicīgi, līdz teksta izklāšanai virtuālā vidē esmu nonācis tikai tagad- kādu mēnesi par vēlu. Bet datums jau ir visai nosacīts atskaites punkts. Un te būtu vietā citāts no grāmatas- Kaķi redzi? Šūpuli redzi?

Kārtējo reizi Meistars iepriecina- burvīgs stāsts par to, kā dažādu muļķīgu sakritību rezultātā pasaule iet bojā un līdz tam dažādi ikdienišķi, bet tajā pat laikā ļoti dīvaini tipi, visādi ņem tajā dalību.

Jonas nolemj uzrakstīt grāmatu par amerikāņu atombumbas izgudrotāju Honikeru. Materiālu vākšanas laikā viņš sastop dažādus Honikera līdzgaitniekus un kolēģus. Un katram no viņiem ir ko teikt. Honikera jaunākais dēls Ņūtons pastāstīja par to, ko tēvs darīja atombumbas nomešanas dienā- viņš spēlējās ar aukliņu. Parastu aukliņu ar ko savulaik bija apsiets kāds manuskripts. Viņš mazajam Ņūtam rādīja uz pirkstiem no auklas savītu figūru, kuru mēdz dēvēt par ”kaķa šūpuli”.

Vēlāk Jonas nokļūst uz kādas salas, lai intervētu Honikera vecāko dēlu, kurš tur ieņem vadošu amatu. Un apstākļi sakrīt tā, ka Jonam piedāvā kļūt par salas karali. Tā kā šim postenim ”līdzi nāk” arī daiļā Mona, tad viņš piekrita. Tiesa, uz īsu brīdi.

Tā vien gribas teikt- tas pasaules gals nekad vēl nav bijis tik jocīgs. Autoram kārtējo reizi ir sanācis brīvā un nepiespiestā gaisotnē tikt līdz finišam. Un ne šādam tādam, bet ar varenu glanci! Pie reizes tādā pat nepiespiestā gaisotnē pasmejoties var cilvēku dabu, sabiedrību, morāli un visu ko tik vēl ne. Sirsnīgi, melni un ļoti, loti patīkami. Kaķi redzi? Šūpuli redzi?

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.