Nosaukums: Jautājums un Atbilde
Autors: Patriks Ness
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2012
Lappuses: 488

Par grāmatu-
Tods Hjūits ar Violu ir nonācis Patvērumā, bet viņus tur sagaida mērs Prentiss ar savu armiju. Mēram ir gatavi plāni pret planētu, pret armiju, pret ēnkājiem, pret Todu, pret Violu un pret Atbildi.


Grāmata ”Jautājums un Atbilde” ir turpinājums triloģijas ”Haosa spēle” pirmajai grāmatai ”Nazis, ko neatlaist”.

Arī šajā grāmatā, tāpat kā pirmajā daļā, Patrikam Nesam ir izdevies uzturēt savu oriģinālo stilu līdz pat grāmatas beigām. Ne mirkli nebija jāgarlaikojas vai ar acīm jāpārskrien pāri kādām rindiņām, lai tikai tiktu uz priekšu. Grāmata pati, burtiski dzina uz priekšu. Tā īsti nespēj attapties, kad saproti, ka pirmās simts lapas jau cauri un nepiedodami strauji tuvojas grāmatas finišs. Un zemapziņa jau skandē, ka tāpat pēc izlasīšanas būs vesela gūzma ar jautājumiem uz kuriem atbildes tiks sniegtas tikai trešajā daļā (cik dzirdēju, tad noslēdzošā daļa iznāks rudenī).
Un gala beigās tā arī bija- autors tikpat meistarīgi kā pēc pirmās daļas, atkal ietur pauzi un lasītājam atliek nopūsties ar grūtsirdīgu jautājumu- un kā lai izvelk līdz rudenim?

Ja pāris teikumos jāatstāsta notikumi šajā grāmatā, tad var teikt, ka notikumi pārsvarā risinās Patvērumā (kas tika pārsaukta)- mērs (kurš arī pārsaucās) Prentiss saskatīja Todā un Violā ko tādu, kas ļautu realizēt viņa plānus par jauno planētu. Kādi ir šie plāni, to nezina neviens. Veiksmīgi manipulējot ar abu jūtām, mērs liek gan Violai, gan Todam strādāt viņa labā. Tas arī izdodas līdz brīdim, kad Atbilde sāk savu atbildes gājienu. Un tajā mirklī Todam ir jāizšķiras- mūsu izvēles mūs padara par tiem, kas esam.

Ja salīdzina abas daļas (zinu, ka nevajag, bet tīri nevilšus sanāk), tad šoreiz grāmata ir skarbāka un pilnāka ar tādām kā sava veida atsaucēm uz mūsdienu pasaules problēmām- terorisms, genocīds, dzimumu nevienlīdzība utt. Bet tas nemaz netraucē- vienkārši kārtējo reizi gūsti apstiprinājumu, ka cilvēks savas vājības mīl un ņem līdzi visur, arī pārceļoties uz citām planētām.

Tā kā grāmata vairāk ”atradās” uz vietas Patvērumā, tad nedaudz pietrūka pirmajā daļā piedzīvotais azarts ceļojot/bēgot kopā ar abiem galvenajiem varoņiem. Bet tas pilnībā tika kompensēts ar ”uz vietas” esošajiem notikumiem.

Vēl tik piezīmēšu, ka interesants likās autora grāmatas dalījums pa nodaļām- brīžam lasam no Toda skatupunkta, brīžam no Violas.

Visādi citādi- grāmata ”Jautājums un Atbilde” ir ļoti labs turpinājums pirmajai grāmatai, kas liek lielas cerības, ka arī trešā grāmata būs tikpat aizraujoša.

[xrr rating=9/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.