Nosaukums: Grega dienasgrāmata. 1.grāmata.
Autors: Džefs Kinnijs.
Izdevējs: Zvaigzne
Gads: 2011
LPP: 218

Jeff Kinney – Diary of a Wimpy Kid.,2007.
Tulkojums latviešu valodā- Daina Ozoliņa

Par grāmatu
Gregs Heflijs ir pamatskolnieks, kurš raksta savu dienasgrāmatu. Precīzāk- šis ir darbu reģistrācijas žurnāls, citādi vēl kāds padomās, ka viņš ir memmītis. Gregs ir parasts puika, kuram gribas būt slavenam, visu ieredzētam un labam draugam. Bet bieži vien viņam sanāk iekulties dažādās ķibelēs un ar draugiem viņam ne pārāk veicas.

Šo grāmatu (precīzāk- divas pirmās daļas) paņēmu bibliotēkā ar domu, iedot jaunākajam bērnam. Pie reizes, protams, arī pats izlasīšu. Kā nekā daudz dzirdēts, ka jautra, izklaidējoša un visādi citādi laba grāmata.
Kad bērns izlasīja, tad arī es tiku pie lasīšanas. Cik nu tur daudz ir ko lasīt- pārsimts lappuses ar pāris bildēm katrā. Pat nezinu- grāmata vai komikss. Vai kaut kas pa vidu. Lai vai kā izlasīju un radās pat viedoklis.

Un viedoklis tāds, ka sajūsmai vieta neatradās. Tāda neitrāla sajūta, kuru pat īsti noformulēt nesanāk. Laikam galīgi un pilnīgi neesmu mērķauditorija. Skaidrs, ka otro daļu ar izlasīšu, ja jau paņemta. Kazi, tajā pamanīšu to, kas ļaus turpināt lasīt arī pārējās daļas. Lai gan šaubas ir pamatīgas.

Pati grāmata nav slikta (kā jau augstāk minēju- neesmu mērķauditorija) un skolēniem droši vien patiks. Varbūt arī kādam pieaugušajam. Bet man tas viss atgādināja jau vairākkārt redzēto multfilmās, seriāla Glābējzvans epizodēs un droši vien vēl kaut kur. Un notikumi likās pārāk pielāgoti un samāksloti. Apmēram kā aizkadra smiekli vecās televīzijas komēdijās. Varbūt pāris vietās lūpu kaktiņš uzvilkās uz augšu smaida mēģinājumā, bet pārsvarā šīs grāmatas lasīšana bija mehāniska teksta patērēšana. Bez jelkādām emocijām.

It kā Gregs visas grāmatas garumā mēģina tēlot to vienīgo normālo gan savā ģimenē, gan skolā, bet viņam visu laiku sanāk kāda ķibele vai nu drauga Roulija, vai brāļa Rodrika vai vecāku un skolotāju dēļ. Protams, teju katra epizode beidzas ar kādu nebūt pusaudžu ”ļaunāko murgu”, vai tā būtu korespondenta vietas zaudēšana skolas avīzē, kļūšana par klases apsmieklu vai kaunu no saviem vecākiem.

Kā jau teicu- mēģināšu vēlreiz ar Grega otro grāmatu. Varbūt ar to man izdosies atvērt savas humora čakras, bet izskatās, ka cerības lielas lolot nevajag. Manuprāt, šis ir vājš amerikāņu bērnu izklaides žurnāls, tik iepakots grāmatas formātā.

Grāmatas vērtējums: 5/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.