Dārzkopja gads

Nosaukums: Dārzkopja gads
Autors: Karels Čapeks
Izdevniecība: Latvijas valsts izdevniecība
Gads: 1964
LPP: 171

Zahradnikuv rok
Karel Čapek
1959
Tulkojums latviešu valodā- Anna Bauga


Par grāmatu-
Visa gada garumā dārzā ir ko darīt. Pat ziemā un bargā salā. Dārzkopim ne brītiņu nav miera un visu laiku ir jārūpējas par savu dārzu.

Neatceros, ka bērnībā būtu kaut ko no Čapeka lasījis, lai gan pavērojot viņa grāmatu vākus, liekas, ka kaut kas atmiņā uzaust. Bet varbūt tas ir bērnībā citu plauktos vai bibliotēkās matīts.

Pēc Dārzkopju gada izlasīšanas (tā nav gluži bērnu grāmata), man piezogas doma, ka jāturpina nepabeigtās bērnības grāmatas. Pie reizes arī bērnam palasīšu priekšā.

Dārzkopja gads ir jautrs un asprātībām pilns stāsts par to kā klājas dārzkopim visa gada griezumā. Un ne tikai aplūkojot izdarāmos un izdarītos darbus katrā mēnesī, bet arī padomi par dārza ierīkošanu, dažādiem svētkiem, īpaši veltīta nodaļa kaktusu audzētājiem, par augsni, utt. Viss, ko vien var un nevar iedomāties atrast, stādīt un darboties dārzā.

Maza, sirsnīga grāmata, kura lasās ar smaidu un tajā pat laikā ir tik patiesa un nopietna, ka atliek vien apbrīnot autora spēju visu salikt tik pareizās un kārtīgās devās, ka pēc izlasīšanas ir skaidrs- kaut kad būs jāpalasa vēl. Vismaz pašķirstot.

”Dārzkopja gads” var droši apzīmēt kā grāmatu visiem un ikvienam. Ja ne pats esi dārznieks vai ģimenē kāds ar to nodarbojas, tad starp paziņām un draugiem noteikti kāds būs. Un ar smaidu (un garantiju) būs iespējams šajos asprātīgajos un humora pilnajos teikumos atpazīt gan sevi, gan šos pašus draugus un paziņas. Bet īpaši labi šī grāmata pie sirds ies tīrasiņu dārzkopjiem, jo dažas nodaļas ir īpaši botāniskas.

Un nevar nepiekrist grāmatā esošajam pēcvārdam:
Šī aromātiskā, gaišā un viedīgā grāmatiņa, ko radījis liels dzīves mīlētājs dzejnieks un ar spilgtiem, draiskiem zīmējumiem izrotājis viņa brālis mākslinieks, ir vajadzīga visiem.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.