Sākoties visam šim hajam mūsu blogārē, es sapratu, ka nav vērts pukstēt pa tukšo un mierīgu sirdi uzcepu AKKAi vienu mazu vēstulīti ar desmit jautājumiem. Maza jau man bija tā cerība, ka atbildēs, bet tomēr. Tomēr neatbildēja… laikam neuzskatīja mani tik vērtu, lai velti klaviatūru deldētu. Vai arī vēstuļu šiem bija sasūtīts tik ļoti daudz, ka manējā vēl gaida savu rindu. Tā kā vairāk gaidīt nav vērts, tad uznāca vēlme šai lietai pieiet mazliet filosofiskāk- bez liekām emocijām un stresa apskatīt nedaudz savādākus jautājumus (tie, kas tika uzdoti, lai paliek virtuālajā gaisā karājoties), vairāk no sērijas ‘’kā būtu, ja būtu’’. Priecātos, ja kāds komentāros paustu arī savu vairāk vai mazāk filosofisko nostāju.

1.Kāpēc sāka tieši ar Youtube?

Youtube nav vienīgais resurss, kas ļauj savu saiti attēlot skatāmā veidā, bet tieši tas tika iekasēšanas rindā nostādīts pirmais. Laikam pie vainas ir tas, ka tieši youtube klipi ir biezākā slānī un līdz ar to iespējams no tie visiem dabūt kādu iekasējumu.

2.Ko darītu, ja neko nedarītu?

Ko darītu AKKA, ja viņu epastus vienkārši ignorētu. Neatbildētu, nevērtu vaļā un visādi citādi par tiem neliktos ne zinis. Vai tālāk sekotu oficiāls iesniegums ekonomikas policijai? Un kas būtu tālāk? Kurš tur būtu tik ņiprs, lai sameklētu cilvēku bez identitātes (varētu taču uztaisīt blogu uz *.com, epastu uz gmail un hostēties Francijā vai Filipīnās?)? Drukātu oficiālu vēstuli Francijas vai Filipīnas iestādēm, lai slēdz ciet konkrēto mājaslapu? Šādā sarakstē mierīgi varētu paiet pāris gadi, kamēr Filipīnās saprastu, ko tie cilvēciņi youtubē ir saskatījuši nelegālu. Un tad jau varētu būt, ka blogs būs pats nomiris pa šo laiku. Enerģija un vēstuļpapīrs vējā….

3.Kur ir oficiāls pierādījums autoru pārstāvniecībai Latvijā?

Skaidrs, ka Akka pārstāv autorus. Cik varēja sakasīt internetā, tad ļoti daudz autorus, bet vai kāds var apstiprināt, ka viņi tiešām pārstāv, piemēram, Coldplay? Epastiņu jebkurš var uzdrukāt un teikt, ka, piemēram, ‘’ŠLAKA’’ (Šausmīgi Labo Atskaņoto Kompozīciju Asociācija) pārstāv grupas U2 intereses. Un vajag maksāt, maksāt, maksāt….

Vai ir kāds, kas var oficiāli apstiprināt konkrētas grupas pārstāvniecības esamību? Oficiāls saraksts jau nekur nav….

4.Kurā brīdī internets atrodas Latvijā?

Šis jautājums vairāk izkristalizējās no teiktā, ka Youtube attēlot Latvijā ir nelegāla darbība. Pēc šī teiktā gribot negribot rodas jautājums- kas pasaka, ka internets atrodas Latvijā? Valoda? Domēns? Īpašnieks? Autors? Serveris? Vēlkautkasnteresants? Cik nosacījumiem jāizpildās, lai teiktu, ka interneta pieraksts ir Latvijā? Un vispār- kuram ienāca ideja prātā novilkt internetam robežas?

5.Kas būs nākamais?

Skaidrs, ka internets attīstās ļoti strauji un neviens likums nespēs tam sekot un kur nu vēl skriet pa priekšu paredzot visas nianses un ietverot tās savā aizsargātībā. Līdz ar to ir visas iespējas sagaidīt no autoru aizstāvjiem jaunu gājienu ar zirdziņu. Nē, tomēr gājienu ar laidni. Jo atrast internetā var ļoti daudz ko un līdz ar to ir milzīga izvēle ko ietvert jaunā likumā un līdz ar to arī savā ienākumu sadaļā. Gaidām un gatavojamies.