Nosaukums: Kristāli
Autors: Dženija Hārdinga
Izdevniecība: Zvaigzne ABC
Gads: 2009
Lappuses: 320

Par grāmatu-
Grāmata ir kā ceļvedis kristālu pasaulē- to raksturojums, izcelšanās un ietekme uz veselību.

Lai arī grāmata sevi pasniedz kā ceļvedi kristālu ietekmei uz prātu un ķermeni, tā vairāk ieinteresēja mani kā ģeogrāfu. Savā laikā pie profesora Āboltiņa un docenta Strautnieka nācās diezgan pamatīgi iepazīt akmeņus. Nolēmu, lasot mazāk pievērst uzmanību čakru vēršanai, bet vairāk pievērsties pašu kristālu izcelšanai un raksturojumam.

Pats pirmais darbs bija skeptiski aplūkot grāmatas zinātnisko konsultantu, jo tulkošana ir viena lieta, bet bez zinoša cilvēka līdzdalības ”ģeoloģiski idiotismi” (© O.Āboltiņš) ir neizbēgami. Šoreiz skepsei nebija vietas- tulkotājs ir Aivars Markots- viens no ĢZZF sakarīgajiem pasniedzējiem (ehh, kas var būt jaukāks par topogrāfijas praksi Lodes muižā).

Tā kā grāmatai ticamības moments nebija zudis, tad varēju ķerties klāt lasīšanai un skatīšanai. Skatīšanai tāpēc, ka katrs minerāls tika pasniegts arī ar skaistu bildi.

Lasīšana bija gaužām ātra, jo 1/3 no lasāmā tika ignorēts. Lai man piedod grāmatas autore, bet dziednieku viedoklis un fizikālā un emocionālā iedarbība, neko vairāk par lielu smīnu man izraisīt nespēja. Tāpēc tās sadaļas vienkārši tika ignorētas.

Grāmatas uzbūve ir apmēram šāda- katrā atvērumā ir minerāls, kuram labajā pusē ir bilde un zem tās raksturojums (forma, cietība, krāsa, izplatība) un nelasāmā informācija (dziedinošie efekti, pielietojums ārstēšanā, un jau pieminētā fizikālā un emocionālā iedarbība). Savukārt kreisajā pusē ir tādas kā trīs lielas rindkopas- plašāks raksturojums, vēsture un kādi fakti un atkal nelasāmā piebilde- izmantošana dziedniecībā.

Zinu, ka esmu skeptisks draņķis un man labāk ir nedot šāda rakstura grāmatas, bet arī no šādas literatūras var izlobīt kādu derīgu informāciju. Kaut vai gūt kārtējo apstiprinājumu tam, kam tu netici.

Ja atmet neticību un čakru virināšanu, tad grāmatu var nosaukt, kā nelielu, glīti noformētu virspusēju ieskatu minerālu pasaulē. Kur katrs indivīds var gūt priekšstatu (vai atsaukt atmiņā) par krāšņiem akmentiņiem. Tādā gadījumā grāmatu varētu novērtēt arī augstāk, bet tā kā tur pa visām lapām ārā spiežas ”fiziskās pašapziņas palielināšana” un ”pievēršanās dzīves jēgai”, tad nekas neatliek, kā nopūsties un teikt- tikai priekš šamaņu grāmatplauktiem.

Šīs, kā arī citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.