Oriģinālnosaukums: The Lovely Bones
Valsts: ASV/Lielbritānija/Jaunzēlande
Žanrs: Fantāzija/Drāma
Lomās: Saoirse Ronan, Mark Wahlberg, Rachel Weisz, Stanley Tucci, Susan Sarandon, Jake Abel
Režisors: Peter Jackson
Gads: 2009

Par filmu-
Stāsts par četrpadsmit gadus vecu meiteni, kas krita par upuri maniakam. Meitene, kas pēc šī traģiskā notikuma raudzījās uz saviem mājiniekiem no mākoņa maliņas.

Laikam jau visi kinocienītāji ir dzirdējuši par šīs filmas režisoru Pīteru Džeksonu, kurš plašākai publikai kļuvis zināms pēc triloģijas ”Gredzenu pavēlnieks” uzņemšanas. Pāris gadus vēlāk tapa ”King Kongs” un vēl pāris gadus vēlāk ”Dārgie pīšļi”. Laikam arī tāpēc šo, pēdējo filmu, gribējās redzēt kā vērienīgu un krāšņu ekranizāciju. Bet… krāšņi bija, bet ar to vērienu tā bij’ kā bij’.

Nē, nebija slikti, bet tikai mazliet par vienmuļu. Tāda sajūta, ka pārāk daudz laika un spēka tiek veltīts Sūzijas starppasauļu dzīvei, kas nekāda interesantā nebija, un līdz ar to ritms un interese zūd. Bija atsevišķi ļoti labi, es pat teiktu- izcili, momenti, bet kopumā tomēr bija (laikam pa skarbu izklausās, bet…) garlaicīgi.

Filmas lielākais pluss neapšaubāmi ir sliktais tēls- kaimiņš- maniaks pedoonkulis, kuru perfekti notēloja Stenlijs Tuci (Stanley Tucci)- mīmika, kustības, apģērbs…. viss bija maniakāli precīzi. Es pat teiktu, ka viņš bija labākais pedomaniaks kinoindustrijas vēsturē. Ne pa velti par šo lomu saņēmis nomināciju gan Zelta globusam, gan Oskaram. Pirmo nesaņēma, bet otro balvu no sirds novēlu.

Vēl viens filmas tēls iekrita acīs- vecmāmiņa (Sūzana Sarandona). Kārtīgi, 70to gadu stilā kūpoša modes dāma ar pofig gaisotnē ieturētu filosofiju, ka nemirs, jo ”katru dienu dzer zāles” (viskija veidā).
Vienu brīdi jau likās, ka filma ies Patrika Sveizija filmas ”Spoks” pēdās, tikai nedaudz bērnišķīgāka variantā, bet maldījos. Sava veida spokošanās tur bija, bet pēdas bija citas.

Nobeigumā derētu vēl pakavēties pie Sūzijas jaunajām mājām. Nezinu kā to dēvēt- par starppasauli, koridoru uz tālāko, mākoņa maliņu…, bet lai paliek nosaukums. Šī ”mākoņu maliņa” bija vizuāli ļoti izdevusies- lauki, purvi, lapas-putni, meiteņu fantāzija…., bet kā jau teicu sākumā- šī pasaule nebija interesanta. Varbūt tāpēc, ka pārāk jau nu spiedās cauri digitālā sintētika un dažbrīd likās, ka režisors ir pārlieku aizrāvies ar to. Jā, un Marks Valbergs tā īsti nepārliecināja ar savu lomu. Saprotu, ka viņš ”ieleca” komandā pēdējā brīdī, bet pirmais variants (Ryan Gosling) noteikti būtu labāks.
Bet, lai tas paliek. Filma ir aizkustinoša un sirsnīga, tā noteikti atradīs savus skatītājus.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.