Tuvojas 15.februāris, diena, kad pirms divdesmit viena gada PSRS izveda savu armiju no Afganistānas, kurā sabija nedaudz vairāk kā desmit gadus un zaudēja 15051 karavīru.
Sanāca tā, ka pāris dienas atpakaļ atkārtoti noskatījos 9.rotu. Krievu filmu, kurā attēlots PSRS armijas mēģinājums ”palīdzēt brālīgajai afgāņu tautai”. Filma ir skarba, bet ne par to ir stāsts. Pēc filmas noskatīšanās, man nelika mieru jautājums- Kāpēc PSRS nolēma uzsākt šo karu?
Internetā atrodamā oficiālā versija (saite), saka, ka:

PSRS eksistēja divas oficiālās versijas par to, kāpēc nepieciešams karot Afganistānā. Pirmā bija par internacionālo pienākumu pret brālīgo afgāņu tautu. Tā kā nebija daudz tādu, kas tai ticētu, steigšus tika izdomāta otra, kas tika pusoficiāli stāstīta politnodarbībās: par PSRS dienvidu robežu aizsargāšanu un amerikāņu raķešiekārtām, kas būtu izvietotas Afganistānā, ja padomju karaspēks nebūtu paspējis ienākt. Vairumam sabiedrības tas izklausījās pieņemamāks, jo bija saprotamāks.

Protams, padomju laikos oficiālā versija ne vienmēr bija arī patiesā versija. Savukārt, neoficiālās versijas, laikam katrs, kuram nav slinkums var cept augšā uz nebēdu- impērijas paplašināšana ar sešpadsmito republiku, atsist amerikāņiem iespēju pielīst tuvāk dienvidu robežai, magoņu lauku kontrolēšana….

Laikam arī par ASV un sabiedroto iebrukumu Afganistānā var uzdot to pašu jautājumu- kāpēc?
Oficiālā versija par bin Ladena ķerstīšanu īsti ticama neliekas, tāpēc laikam arī te var sazvērestību teorijas virpināt- nostiprināt savu ietekmi Austrumos, pielīst tuvāk Ķīnas robežai, kontrolēt magoņu laukus…

Var jau piekrītoši māt ar galvu un teikt, ka ASV iesāktais karš 2001.gadā ir gāzis talibu režīmu un nu tur ir /tuvākajā laikā būs/ mierīgi. Pavērojot šo tabulu (saite uz tabulu), acīs krīt tendence karā kritušo skaitam pēdējos gados palielināties. Un tā vien gribas teikt, ka ASV īstenotā pozitīvisma kampaņa tur augļus nav nesusi. Bet iemesls karam droši vien ir bijis gana svarīgs.

Klātpievienotajā videofragmentā no filmas 9.rota ir labs citāts- ”Neviens un nekad nav spējis iekarot Afganistānu. Neviens un nekad.”
Bet tomēr turp visi lien. Kāpēc? Pa lielam ņemot jau nekāds kašķis tur apakšā nebija.