Nosaukums: Uz Čūskulāju
Autors: Francis Škoda
Izdevējs: Ernesta Kreišmaņa apgāds
Gads: 1943
LPP: 88

Par grāmatu-
Stāstu krājums, kurā apkopoti pieci stāsti- ”Dēls”, ”Piesnigušais ciems”, ”Draugi”, ”Laulības fonds”, ”Uz Čūskulāju”.

Vēl viena vecā latviešu grāmata, kura koferī gaidīja savu kārtu.
Koferis ir pie grāmatplaukta nolikts koferis, kurā atrodas paprāva kaudzīte ar grāmatām, par kurām māc šaubas- izlasīt? Likt plauktā? Nelasīt un dot prom? Tā nu tur notiek kustība, kuras rezultātā paņēmu nezināma autora nezināmu grāmatu un tā arī sāku lasīt. Pirms tam gan nācās internetā iepazīties ar autoru, jo vārds nesolīja neko latvisku, bet tulkotāja nebija. Nācās veikt izmeklēšanu. Izrādās, Francis Škoda ir latgalietis, īstajā vārdā Jānis Bucenieks, kurš savu vienīgo stāstu krājumu izdeva 1943.gadā. Pārējie viņa darbi tika publicēti periodikā, pārsvarā trimdas laikrakstos, jo pats viņš bija iesaukts leģionā un pēc ievainojuma palika dzīvot Beļģijā un Vācijā.

Stāsta krājumā ”Uz Čūskulāju” autors izpaudies diezgan vienveidīgi- visos piecos stāstos jūtama drūma un smagu pārdzīvojumu pilna gaisotne. Neveiksmes, cīņas, atriebības, karš, tumši noslēpumi no bērnības, meli un agresija. Vienkārši sadzīviski brīži, kuri pāraug kaut kādā lielākā un drūmākā nākamībā. Temati, kas it kā prieku nevairo, bet tajā pat laikā šajos stāstos ir jūtama tāda kā patiesa dzīve, kurā ļaunais mijas ar labo un nekur nav teikts, ka pēc drūmpilnā stāsta tas neturpinās kā labs un dzīvesprieku pilns turpinājums. Vismaz sajūta tāda bija, ka visiem šim stāstu varoņiem turpinājums būs labāks, jo viņi ir izgājuši cauri ellei un norūdījušies. Bet var jau būt, ka man tikai tā gribējās domāt.

Mazliet gan te pietrūka tā latgaliskā pasaule uz kuru cerēju (kas arī tika piesolīta interneta izmeklēšanā), jo visi šie stāsti varēja notikt gandrīz jebkur. Ja nu vienīgi varoņu vārdi norādīja to latgalisko piederību. Bet apraksti un tēli autoram sanākuši labi- dzīvīgi un krāšņi. Un patiesi. Gan tēli, gan aprakstītā vide ļāva viegli pārcelties uz starpkaru periodu un izbaudīt to laiku gaisotni.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.