Droši vien visiem vēl labā atmiņā ir 13.janvāra bruģa nakts un nākamajā dienā sekojošā prezidenta runa, kurā viņš pieminēja gan dažus uzdevumus, gan nosauca datumu, kurā grib saņemt šo uzdevumu atrisinājumus. Un, lai cik dīvaini neliktos, bet ir pagājis jau krietns laiciņš un līdz nospraustajam datumam palikušas vien divas nedēļas ar mazu astīti.

It kā viss ir skaidrs- ir atbildes, ir Saeima. Nav atbildes- būs jauna Saeima. Vienīgi nav skaidrs, kāda būs prezidenta rīcība, jo ne sitams neticēšu, ka pa šo mazo laika sprīdi var paveikt atlikušos uzdevumus.

Daži izvilkumi no prezidenta runas:

Saeimai līdz 31.martam būtu jāpieņem grozījumi Satversmē par tautas tiesībām lemt par Saeimas atlaišanu.

Tāpat neatliekams uzdevums Saeimai ir veidot grozījumus Vēlēšanu likumā.

Saeimai ir jāizveido ekonomikas attīstības plāna un valsts aizņēmuma līdzekļu izmantošanas plāna uzraudzības padome.

… vienas, divu nedēļu laikā, Ministru prezidentam jānāk klajā ar skaidru valsts pārvaldes reorganizācijas plānu.

Un vēlreiz gribu uzsvērt, ka Ministru kabineta sastāvā iespējama reorganizācija. Es aicināju valdībā ieviest jaunas sejas un uz to pastāvu. Valdībā jābūt jaunām sejām, un partijām ir jāvadās nevis pēc politiķu ietekmes partijā, bet pēc to profesionalitātes.

… darbs, kas jāizdara – jānozīmē KNAB vadītājs.

Uz jautājumu, kas notiks, ja tas netiks izpildīts līdz 31. martam, atbildēšu kategoriski – es rosināšu tautas nobalsošanu par Saeimas atlaišanu.

Nezinu, kā uz šiem sešiem uzdevumiem skatīsies prezidents, bet ja viņš vienkārši liks ieskaitīts/neieskaitīts, tad izskatās, ka liela daļa uzdevumu būs ar vērtējumu ‘’neieskaitīts’’. Ja mēģinās spēlēties ar daļēji ieskaitīts, gandrīz ieskaitīts, daļēji-tuvu-gandrīz-ieskaitīts, tad aiz matiem un ar zobiem var pievilkt un Saeimu ar visu jauno valdību var pārcelt nākamajā klasē.

Bet, ja prezidents tomēr ieturēs savu nosprausto kategorisko nostāju, tad Saeima mainīsies, jo grozījumi Satversmē ir pieņemti tikai pirmajā lasījumā, valsts pārvaldes reorganizācijas plāns nav manīts (te pie vainas varētu būt valdības maiņa), KNAB joprojām bez vadītāja… Lai gan par pēdējo runājot- prezidenta dienas kārtības kalendārs saka, ka KNAB vadītāja kandidāts jau tiek uztverts kā pilntiesīgs vadītājs. Zemāk esošajos ekrāna šāvienos var redzēt.

Lai arī prezidenta rīcība pēc 13.janvāra bruģakmeņu cilāšanas mani iepriecināja (laikam pirmo reizi), man tomēr māc šaubas, ka pēc šī datuma es varēšu sākt gatavot pasē vietu jaunam zīmogam. Neticas…