netirs_auto.jpg

Vakar tā pēkšņi iekrita acīs, ka diezgan daudz automašīnām ir kārtīgi noķēzītas numurzīmes. Protams, tas nav nekas jauns- arī iepriekš šādas ‘’dabiski aizklātas’’ numurzīmes ir redzētas, bet vakar tas aizdomīgi krita acīs. Gandrīz vai varētu teikt, ka katrai trešajai automašīnai numurs neatbilst ceļu satiksmes noteikumiem:

Stāvoša transportlīdzekļa numura zīmes simboliem skaidrā diennakts gaišajā laikā jābūt salasāmiem vismaz no 40 m attāluma, bet skaidrā diennakts tumšajā laikā, kad iedegtas transportlīdzekļa ārējās apgaismes ierīces, — vismaz no 20 m attāluma.

Es saprotu, ka ārā ir diezgan netīrīgs un mašīnu ātri vien apklāj ar plānu dubļu glazūru, bet vairums no manis redzētajiem eksemplāriem bija ar tik biezu kultūrslāni (lasi- sen nebija tīrīšanu redzējuši) uz aizmugurējās numurzīmes (faktiski- uz visas automašīnas aizmugures), ka tur simbolus var izšķirt tikai piebraucot pie krustojuma un nostājoties viņam aizmugurē, kad mierīgi var sākt burtot.

It kā jau tas netraucē automašīnai pārvietoties, arī citus satiksmes dalībniekus tas neiespaido, tā kā varētu arī nesaspringt. Vismaz līdz tam brīdim, kad, nedod Dievs, kļūsi par aculiecinieku kādam negadījumam, no kura vainīgais, ar ļoti netīru numurzīmi, aizmuks. Tad no lieciniekiem varētu būt mazs labums- numurzīmi saskatīt nevar, mašīnas markai arī dubļu kārta virsū (ne visi spēj mašīnas atšķirt pēc eksterjera, daudziem vajag redzēt to opeļa zibeni, lai saprastu, ka tas ir opelis).

Sodīšana ar nav diez ko sāpīga:

149.256.

Par braukšanu ar transportlīdzekli, kuram numura zīmes nav salasāmas no noteiktā attāluma

izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam piecu latu apmērā (0 soda punktu).

Vai arī

149.257.

Par braukšanu ar transportlīdzekli, kuram numura zīmes nav salasāmas no attāluma, kas ir divas reizes mazāks par noteikto uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam divdesmit latu apmērā (0 soda punktu).

Bet ja tā labi padomā- nav taču grūti pirms braukšanas ziedot minūti, lai ar lupatiņu padzītu tos dubļus nost vismaz no numurzīmēm, ja jau grūti/nesanāk/nevar/slinkums nomazgāt visu autiņu. Vismaz trāpoties uz piekasīga cepelīna nebūs lieki jāskaidrojās par netīrumiem un saskatīšanas attālumu.