Nosaukums: Karolīnieši
Autors: Verners fon Heidenstams
Izdevniecība: E.Olofssons Boktryckeri AB
Gads: 1955
LPP: 372

Verner von HeidenstamKarolinerna.,1898.
Tulkojums latviešu valodā- Lizete Skalbe

Par grāmatu-
Zviedrijas karaļa Kārļa XII karagājieni, cīņas, uzvaras un zaudējumu pārciešana nebūtu iespējama bez atbalsta no viņa uzticamajiem karavīriem un padotajiem jeb karolīniešiem.

Nobelētos autorus var iedalīt arī pēc tā, cik viegli tie ir pieejami lasītājam. Kamēr daži ir sastopami biezā slānī gan bibliotēkās, gan arī mesti pakaļ maiņu galdos, tikmēr citi, manuprāt, ir tikai viens eksemplārs uz visu valsti. Kā, piemēram, Heidenstama ”Karolīnieši”. Nācās pierakstīties Rīgas bibliotēkās (Jūrmalā nebija), lai saņemtu tur esošo vienīgo grāmatas eksemplāru (nez vai nākamās paaudzes tiks pie iespējas lasīt latviski šo darbu?). Nekas, jo grūtāk dabūt lasāmo, jo lielāks prieks par izlasīto. Vismaz es tā cerēju, ka būs. Nebij’ vis!

Grāmata stāsta par 18.gs sākuma posmu, kad Zviedrijas karalis Kārlis XII devās nemitīgos karagājienos, tai skaitā arī Latvijas teritorijā (atstājot savu devumu teikām un nostāstiem), izcīnīja uzvaras un arī sāpīgus zaudējumus, kā rezultātā zaudēja ietekmi Baltijas jūras reģionā. Īpaši sāpīgs bija zaudējums krieviem pie Poltavas, kā rezultātā Kārlis XII sakauts nonāca pie turku sultāna. Sākumā kā ciemiņš, pēc tam kā mājas arestants. Sagūstītie zviedru zaldāti tika izsūtīti pa visu Krieviju, kur strādāja dažādus darbus, bieži bija kā skolotāji krievu skolās.

Karolīnieši ir veidoti kā mazu stāstu krājums, kur katrs stāsts parāda savu notikumu vai apraksta kādu personību, kas sākumā šķiet pilnīgi neatkarīgi viens no otra. Tajā pat laikā šie notikumi savirknējas un pamazām pārklājas, nonākot tādā kā loģiskā kopsavilkumā.

Tā kā karolīnieši ir visi, kuri sekoja savam karalim, tad arī aprakstītie notikumi ir gan par pašu karali, par augstmaņiem, vienkāršiem karavīriem un zemniekiem. Katrs no viņiem ir ar savu ideju, sāpi un skatu uz nākotni. Lai arī kopumā lasās grāmata smagnēji, tai ir sava vērtība- gan ar aprakstītajiem notikumiem un ieskatu to laiku dzīvē (tiesa gan- kara laika dzīvē), gan ar atsevišķām epizodēm, kurā varēja manīt autora dziļo domu un talantu. Diemžēl, bet tās bija tikai atsevišķas epizodes.

Grāmatas vērtējums: 6/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.