asus1.jpg

Kādu brīdi gaisā virmo raksti un runas par ASUS jauno produktu- Eee PC. Mazs, ērts, viegls, parocīgs, labs, lēts- šādus epitetus var lasīt šī modeļa dažādos aprakstos. Citviet parocīgums tiek apšaubīts dēļ mazā ekrāna izmēra (tikai 7’’), kas nemaz nenosedz visu mini laptopa vāku. Jo redz- pārāk liela vieta esot atvēlēta ekrāna malās esošajām skandām, kuras tur varēja arī nemaz nebūt. Labāk ekrāns būtu nedaudz lielāks. Tā rezultātā ir tapušas vairākas neapstiprinātas informācijas, ka tūlīt, tūlīt tirgū ienāks šādi pat modeļi, tikai jau ar 10’’ ekrānu. Gan jau kaut kad šī informācija apstiprināsies, jo bez progresa šeit neiztiks. Tautai vajadzēs ko labāku, vieglāku, jaudīgāku utt. Tikai kā tas viss ietekmēs tā galveno trumpi- zemo cenu, to gan neviens vēl nesaka (gan jau ar progresēs). Pagaidām var aplūkot kādi modeļi ir piedāvājumā (skat. tabulu):

asus.JPG

Lai augstākminētam datoram nebūtu garlaicīgi, tirgū solās drīz parādīties vēl viens lēts mini laptops. Ja eeepc cena grozās ap $400, tad UMPC FIC CE260 ar visu Windows XP būs $430 (ar linux versiju lētāk). Tabulās un saitēs var redzēt abu datoru specifikāciju, tikai piebildīšu- pēdējam stāsta, ka būšot cietais disks ar ietilpību līdz 30GB. Vēl par labu umpc runā tas, ka jau tagad tiek solītas arī 9’’ un 11’’ versijas. Sliktāk tas, ka par iekļaušanos tajos pašos $430 nekas netiek solīts. Lai gan vēl ir laiks- 7’’ modeļa nonākšana tirgū tiek solīta tikai uz 2008.gada pirmo ceturksni. ‘’lielajām’’ versijām gan datumi nav noteikti.

ce2601.jpg

Negribu spriedelēt par portatīvo datoru tirgus tendencēm un nākotnes prognozēm, bet izskatās, ka ražotāju piedāvātajiem lielajiem, smagajiem un dārgajiem laptopiem, kas domāti Homo sapiens, sāk piepulcēties mazie, vieglie un galvenais- nepavisam ne dārgie mini laptopi priekš Homo mobilis.

Kam gan citam tie būs vairāk domāti, ja ne cilvēkiem kustībā- uz ceļa, vilcienā, metro un visur citur. Vairs nebūs jāmoca acis uz mazā mobilā tālruņa ekrāna vai plaukstdatora, lai pa ceļam uz/no darba saliktu dienas darbus un izlasītu epastu un jaunumus internetā. Vienīgi būs vajadzīga lielāka kabata jakai vai žaketei, kur šādu laptopu pārnēsāt. Jo ikdienišķai lietošanai tam nebūs jāpērk speciāla soma, var pietikt ar parastu, vienkāršu somu vai lielāku kabatu. Ja nu vienīgi kāds maciņš vai mapīte, kas pasargātu datora korpusu no kāda nejauša skrāpējuma.

Atzīšos, man šādi datori patīk. Nezinu, kad un vai vispār manā īpašumā nonāks kāds no šiem modeļiem, bet tas jau man netraucē teikt un rakstīt labus vārdus jau tagad.