Lai man piedod visi ”kredītspeciālisti”, bet šī frāze manī rada neizpratni- kā pieauguši cilvēki var aizbildināties ar šādu kabatas tālruņa problēmu?! Es vēl saprotu, ka skolniekiem, pirmajās pāris dienās pēc mammas izsniegtā aizdevuma, tālruņa krājkasītē svilpo vējš, bet ne pieaugušiem večiem (ok, vējš var iesvilpties, bet pašam taču arī caurums jāpapildina). Jau n-tās reizes esmu saskāries/sadzirdējis: attaisnojumu– ”man kredīts beidzās… nevarēju piezvanīt…”.


Ir man viens paziņa, ar kuru sanāk ik pa reizei saskrieties nelielas sadarbības ietvaros, tad lūk- viņš arī diezgan regulāri attaisnojas ar kredīta beigām. Un tikpat regulāri man nevis zvana, bet pīkstina. Pāris dzin, dzin un noliek klausuli. It kā jau pīkstinātājiem neatzvanu, bet tā kā te apakšā ir maziņš bizness un tā kā man ir izdevīgi šo to nopelnīt, tad atzvanu.

Nesen vēl sēžot ar sīci poliklīnikā (tā nu ir tā vieta, kur visi garlaikoti sēž un gribot negribot dzird visu- tālruņa zvanus, dialogus un blakussēdētāja vēdera burkšķienus), dzirdēju viena onkas- tā ap gadiem 40-45, attaisnojošu frāzi māsiņai par kredītu, kā dēļ viņš nevarēja piezvanīt dakterei un sarunāt precīzāku laiku un vietu, lai viņai pārdotu pasūtīto gleznu. Uz māsiņas teiktā, ka tagad vajadzēs uzgaidīt, viņš fiksi attrauc- pagaidīšu, pagaidīšu. Nezinu kā viņam sanāca ar to ”pagaidīšu”, bet parasti jau dakteri nosvīst vismaz uz kādu stundu. Vai tiešām ”pagaidīšu, pagaidīšu” sanāk lētāk, nekā padomāt un parēķināt par kādu saprātīgu tarifa pieslēgumu? Vēl taču ir (vismaz bija) kredīta papildināšana ar īsziņas palīdzību? Nezinu gan vai tāda iespēja ir šobrīd un kā šobrīd tauta saņem jaunu aizņēmumu, bet pirms vairākiem gadiem tāda iespēja bija.

Vismaz man būtu, maigi sakot, baigi neērti, ja man kādam par biznesu vai vienkārši uz kādu tikšanos vajadzētu par nezvanīšanu/nepabrīdināšanu/kavēšanu vēlāk attaisnoties ar kredīta beigām. Samuldētu vienalga ko- par nespēju sazvanīties, traucējumiem sakaros, nomirušu tālruni, beigtām baterijām, vai vienalga ko citu…. bet ne ar beigtu kredītu. Manā vecumā tas izklausās pārāk perversi. Galu galā- piezvanīt taču sanāk lētāk, nekā attaisnoties un bojāt citiem iespaidu par sevi.