Nosaukums: Pirmā kilometrā
Autors: Edgars Aizstrauts.
Izdevējs: Medicīnas apgāds.
Gads: 2018
LPP: 72

Par grāmatu
Edgara Aizstrauta atmiņu stāsti par piedzīvoto Sibīrijas filtrācijas nometnēs pēc Otrā pasaules kara.

Pārkārtojot grāmatplauktus un tiem klāt esošos koferus (kas pilni ar grāmatām), atklāju, ka man tur ir paslēpušās pāris izsūtīto leģionāru dzīvesstāstu grāmatas. Tā, ka šis žanrs šobrīd man garšo, tad noliku abas grāmatas lasāmrindas virspusē.

Sāku ar Edgara Aizstrauta atmiņām par pēckara dzīvi Sibīrijas nometnēs netālu no Vorkutas- no sākuma nometnē ”Baltie lāči”, vēlāk- ”Pirmā kilometrā”. Grāmatas pamatā ir apraksts par dzīvi pēdējā.

Dzīves apstākļi tur bija skarbi- pirmajā nometnē krievi jaunpienācējus apzaga- nozaga gan jakas, gan zābakus. Pat fotogrāfijas nozaga, jo, izrādās, no tām var pagatavot ietinamos papīrus smēķiem. Arī autors palika bez jakas un zābakiem. Apsējis ap kājām lupatas un izgriezis segā caurumus, lai to var izmantot kā jaku, viņš nepadevās un turpināja izdzīvošanas maratonu.

Šajā sacensībā ar nāvi viņam ļoti palīdzēja praktiskās iemaņas- viņš gan ievilka elektrību nometnes barakās un ”slimnīcā”, gan pagatavoja lampas, gan gleznoja krievu virsnieku mājām sienas un gleznas. Tas palīdzēja ne tikai izdzīvot, bet arī mazliet dažādot smago dzīvi aiz dzeloņstieplēm.
Veselu gadu viņš ar citiem ieslodzītajiem piedalījās dažādos darbos- raka katlavānu tilta būvniecībai un paplašināja esošo nometni.

Autors savas atmiņas pasniedza ar neliela humora piegaršu, kas nedaudz ļāva iekšēji pasmaidīt, kad jālasa par skarbu izdzīvošanu skarbos apstākļos. Lai arī humors nedaudz mazināja to drūmumu, kas tika aprakstīts, tas nekādā mērā netraucēja lasīt un uztvert visas tās šausmas, kurām ieslodzītie izgāja cauri. Ja paveicās vai pietika spēka iziet…

Grāmatai ir viens mīnuss – plānums. Tikai 72 lappuses. It kā jau skaidrs- vienmuļa darba un slimošanas gadam pietiek arī ar 72 lappusēm, bet man kā lasītājam prasījās dažas epizodes izvēstākas. Gan sākumu, kad vēl risinājās Kurzemes aplenkums, gan gūsts, gan arī viens otrs notikums nometnē.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.