Nosaukums: Napoleona karaspēks Latvijā
Autors: Ainars Radovics
Izdevniecība: Stāsti un romāni
Gads: 2008
Lappuses: 137

Par grāmatu-
Bagātīgi ilustrēts apraksts par 1812.gada notikumiem Latvijā, kad Napoleona armija virzoties uz Maskavu, nelielu armijas daļu novirzīja uz Rīgu.


It kā uz pirmā vāka minēts, ka tas ir tūrisma ceļvedis, bet pirms lasīšanas izšķirstot nolēmu, ka īsti uz tūrisma ceļvedi tas nepretendē un būs gana labs, lai iepazītos ar 200 gadu seniem notikumiem par ko galīgi neatminu skolā mācījies. Tāpēc arī šo grāmatu pievienoju savam šī gada lasāmo darbu sarakstam sadaļā ”Prātīgums”, lai gan sākumā bija doma, ka tā drīzāk aizies tam sarakstam, kas netika publicēts blogā (droši vien šo teikumu es varēšu atkārtot vairākkārtīgi savos aprakstos).

Grāmata ir bagātīgi ilustrēta gan ar vēsturiskiem attēliem, gan ar vēsturisko vietu attēliem. Bija interesanti apskatīties kā pret tā laika kara mantojumu izturējušies un kā [ne]centušies tos saglabāt kā piemiņu- daudzie kapukalni nolīdzināti, skanstis aizauguši, ierakumi aizbērti… lai arī daļa no šī kara lieciniekiem vēl dabā eksistē un pat atrodas valsts aizsardzībā, bet parastam tūristam tie īsti nav sasniedzami.

Uzzināju, ka pa savām bērnības takām, kur esmu vizinājies ar velosipēdu, gadus divsimt atpakaļ, kātojusi franču armija. Laikam patiesībā- prūšu armija franču armijas sastāvā.

Tāpat arī smalki aprakstīti tā laika galvenie varoņi- Pālens, Pauluči, Barklajs de Tolli, Aleksandrs Makdonalds, Kuļņevs…

Gan ar attēliem, gan ar tekstu parādīta tā laika Rīgas priekšpilsētu dedzināšana, ko organizēja paši Rīgas aizstāvji, Daugavpils cietokšņa būvēšana, dažādu Latvijas pilsētu ieņemšana, kauju apraksti, rekrūšu vervēšana, kontribūciju ievākšana utt.

Tā kā beigās jāsaka, ka šī grāmata ir īss, bet smalks ieskats tā laika vēsturiskajos notikumos Latvijā un ar to saistīto cilvēku likteņiem, kā arī ar kara laika mantojumu dažādu pieminekļu un būvju veidolā.
Piemēram, pieminēti Aleksandra triumfa vārti, kas savulaik jau divreiz mainīja vietu un šobrīd atrodas Viesturdārzā. Tāpat arī aprakstīta neuzceltā Uzvaras kolonna un tās bēdīgais liktenis.

Grāmata ir uzrakstīta interesanti un joprojām pēc izlasīšanas es nedomāju, ka tas ir tūrisma ceļvedis. Varbūt drīzāk tūrisma ceļvedis vēsturē. Bet lai nu paliek.
Galvenais tomēr šajā grāmatā ir ieguldītais darbs, lai apkopotu visus svarīgākos datus par Napoleona armijas klātbūtni Latvijā (par ko liecina bagātīgais izmantotās literatūras daudzums), kā arī sniegtu vizuālu ieskatu tā laika notikumos.

Lai gan ar pēdējo ir mazliet netrāpīts- man kā lasītājam prasījās nedaudz savādāks grāmatas izkārtojums. Teksts un bildes dažbrīd tā īsti negāja kopā, jo daudzie attēli un divkolonnu šauras lappuses mazliet viesa haosu. It kā sīkums, bet… manuprāt varēja to lietu nedaudz labāk izdomāt.

[xrr rating=8/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.