Nosaukums: Muļķu skola
Autors: Saša Sokolovs
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2010
Lappuses: 191

Par grāmatu-
Stāsts par tādu-un-tādu zēnu, kurš sirgst ar šizofrēniju, mācās tādā-un-tādā specskolā un iemīlējies Rozē. Stāsts, ko mus šis zēns pastāsta no sava skatupunkta.

Ja grāmatas dala dažādos dalījumos, tad viens no šādiem dalījumiem varētu saukties viegli vai grūti lasāmas. Sašas Sokolova (īstā vārdā Aleksandrs Sokolovs) grāmata ”Muļķu skola”, manuprāt, ir liekama pie grūti lasāmām. Ne tāpēc, ka neinteresanta (neinteresantuma tur nebija), bet dēļ tās sarežģītās pasaules- ne īsti saprotams, kad bija, kad ir un kad būs. Plus vēl tam visam pa virsu sarežģīti teikumi lappuses garumā, ar tikpat sarežģītiem vārdiem. Apbrīnoju kā ar to visu tika galā grāmatas tulkotāja. Visu cieņu.

…es nezinu vai var būt inženieris un skolnieks vienlaikus, varbūt kāds arī nevar, kādam tas nav iespējams, kādam tas nav dots, bet es, kurš izvēlējies brīvību, vienu no tās formām, es varu rīkoties, kā gribu, un būt, par ko vēlos vienlaikus un atsevišķi…

Visa tā rezultātā, grāmata lasījās lēni. Lēni, bet ar garšu. Specskolas skolēna pasaule bija krāšņa un iztēles bagāta. Dažbrīd grūti saprotama, bet tajā pat laikā interesanta un aizraujoša.

Izejot uz tilta, uzliec plaukstu margām: tās ir aukstas un slidenas. Bet zvaigznes- lidojošas. Bet zvaigznes. Tramvaji- salīgi, dzelteni, ne no šīs pasaules. Elektriskie vielcieni lejā lūgs ceļu lēnajiem kravas vilcieniem.

Grāmatā, brīvā un nepiespiestā gaisotnē mainās stāsta virzieni vai tā būtu kāda skolotāja nāve, vai no zemes nejauši izrakts zārks, vai atzīšanās mīlestībā pret skolotāju, vai… stāsts sākas tikpat pēkšņi kā beidzas un tiem nav vajadzība vienam otram sekot. Tāpat viss ir skaidrs. Vairāk vai mazāk.

Nekrāsoto radiatoru dzīlēs šalca ūdens, aiz loga staigāja tūkstoškājaina, neizdeldējama iela, katlu mājas pagrabos no vienas krāsns pie otras ar lāpstu rokās baurodams skraidelēja mūsu krāsnskuris un sargs, bet ceturtajā, tricinādama visas iestādes pamatus, kā lielgabals dārdināja muļķu kadriļa.

Viss, ko šis puišelis redz un kā to saprot, tiek pasniegts lasītājam. Vai viņš to sapratīs, tas jau ir paša lasītāja ziņā.

Šīs, kā arī citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.