memorandom

Nosaukums: MemoRandom
Autors: Anderss de la Mote
Izdevniecība: Zvaigzne ABC
Gads: 2015
LPP: 416

Anders de la Motte
MemoRandom
2014
Tulkojums latviešu valodā- Ieva Pudure

Par grāmatu-
Dāvids Saraks cietis autoavārijā un papildus insultam un sasitumiem viņam ir arī atmiņas zudums. Atceras savu vārdu, dažus kolēģus un vēl šo to no senākiem notikumiem. Bet nespēj atminēties nesenos notikumus kā arī ar ko viņš nodarbojies policijā. Ir tikai noslēpumaina sajūta un vēlme visu atcerēties. Tikai to sarežģī fakts, ka viņš nedrīkst nevienam uzticēties un, ka viņš ir vienīgais, kas zina, kur meklēt Jānusu- noslēpumainu personu, kuru meklē gan policija, gan noziedznieki, gan pats tieslietu ministrs.

Saite uz izdevēja mājaslapu- Anderss de la Mote- MemoRandom

Anderss de la Mote ar savu triloģiju [geim] mani pieskaitīja savam lasītāju pulkam. Un arī viņa jaunākajā darbā MemoRandom ir viss, lai es šajā pulkā paliktu.

Dāvids Saraks atlabst lēni, jo trieciens tuneļa sienā bija šaušalīgs. No automašīnas nekas prātīgs nav palicis pāri un visi brīnās kā viņam izdevies izdzīvot. Lielākais zaudējums ir Dāvida atmiņa, jo tieši Dāvids bija tā svarīgā persona, kura sazinājās ar Jānusu- policijas informatoru, kura sniegtā informācija ļoti būtiski palīdzēja policijas darbā un ievērojami pasliktināja noziedzīgās pasaules dzīvi.
Tāpēc nav brīnums, ka Jānusu meklē visi- noziedznieki, Dāvida kolēģi policijā, Tieslietu ministrs, kāds atriebes kārs arābs un pats Dāvids. Pēdējam ir īpaša vēlme noķert Jānusu- kāds, visticamāk Jānuss, nogalina pārējos Dāvida informatorus. Un izskatās, ka arī pašam Dāvidam draud briesmas.

Ja jāsalīdzina ar iepriekš lasīto [geim] triloģiju, tad jāsaka, ka šoreiz bija mazāk trillera un vairāk detektīva. Pat varētu teikt, ka nebija trillera. Tīrs detektīvs. Labi izdomāts, labi savērpts un labi pasniegts detektīvs. Vietumis gan bija pastiepta notikumu gaita, laikam ar domu par lasītājiem- lai tie dabū ilgāk pamocīties Jānusa minējumos. Ja kāds domā, ka visu atkodīs jau pusgrāmatā, tad man nāksies apbēdināt- te atminējums ir meistarīgi noturēts līdz beigām.

Beigās atminējums nāca ar skaļu blīkšķi un, manuprāt, ar nelielu pārsālījuma devu. Skaidrs, ka bija vēlme to blīkšķi uztaisīt pēc iespējas krāsaināku, bet te prasījās kas reālāks (uzdevums: ja lode no pāris metriem trāpa kaklā- kāds ir iznākums?).

Kopsavilkums ir gaužām vienkāršs un samudžinātajiem grāmatas notikumiem nepiestāvošs- detektīvs bija aizraujošs un noteikti arī rosinošs gaidīt nākamo daļu.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.