Nosaukums: Izcelšanās noslēpumi
Autors: Guntis Kavacs
Izdevniecība: Pētergailis
Gads: 2009
Lappuses: 255

Par grāmatu-


Šī grāmata tapusi par godu 150 gadu jubilejai, kopš iznākusi Čārlza Darvina grāmata ‘”Sugu izcelšanās”, kā arī atzīmējot Darvina 200 gadu jubileju.
Grāmatā sistemātiski aplūkota evolūcijas teorijas attīstība, aplūkojot to gan pirms, gan pēc Darvina ievērojamākās grāmatas iznākšanas.

Ja tā pavisam īsi būtu jāapraksta šī grāmata, tad varētu teikt, ka tā ir evolūcijas teorijas enciklopēdija. Sīki un smalki uzskaitīti svarīgākie notikumi, kas bija pirms Čārlza Darvina grāmatas ”Sugu izcelšanās” un kuri vēl tikai sekoja šai grāmatai.

Ja vēlas nedaudz garāk izstāstīt grāmatas saturu, tad jāsāk no tā paša gada, ar ko sākas grāmata-no 610.gada pirms mūsu ēras, ja neskaita pāris lapas ar bībeliskiem notikumiem, kuri, manuprāt, šajā grāmatā bija lieki, bet par to parunāsim vēlāk. Evolūcijas teorija grāmatā beidzas ar 2000.gada novembri, kurā teikts:

Franču un kenijiešu zinātnieku grupa Tugenas apvidū Kenijā atrod senas hominīdam līdzīgas būtnes atliekas un nosauc to par Tugenas sencilvēku jeb ororinu (Orrorin tugenesis). Ororina vecums, domājams, ir kādi 6 miljoni gadu un tas varētu būt evolūcijas pārejas posms starp senajiem cilvēkpērtiķiem un hominīdiem.

Tikai nevajag satraukties, ka būs tikai sausu faktu piefiksēšana un viss. Nē, gandrīz katram šādam sausam faktam seko autora komentārs, jeb kā pats G.Kavacs norādījis- urķīga lasītāja piezīmes. Šīs piezīmes ir ļoti izsmeļošas un konkrēto faktu izskaidrojošas. Nav jāsatraucas, ja pēc fakta izlasīšanas nesanāk uzburt ainiņu- to labi izlabo autora urķīgās piezīmes. Dažbrīd gan šajās urķīgajās piezīmēs iekļuva arī pa kādam visnotaļ liekam elementam, bet ja tam pārskrien ar acīm pāri un izliekas neredzam, tad kopainu tas nesabojā.

Grāmatas lielais pluss ir tas, ka to var lasīt faktiski no jebkuras lapas- atšķir vaļā un skaties kurā laikmetā esi nokļuvis, un tālāk pats vari izlemt vai doties uz priekšu vai atskatīties pagātnē. Protams, iesaku lasīt no paša sākuma, lai labāk var izsekot visiem tiem, kuri iespaidoja Darvinu un tiem, kuri iespaidojās no viņa.

Nedaudz laikam jāpiezīmē par grāmatas sākumā esošajiem Bībeles tekstiem- manuprāt šajā darbā neiederējās par evolūciju runāt skatoties uz to kas uzrakstīts Bībelē vai mitoloģijā. Tas liek ar šaubām domāt par grāmatas tālākiem tekstiem- vai tik tur nepārtraukti nesekos salīdzinājumi ar svētajiem rakstiem, kurus papildinās autora komentāri (varu piebilst, ka nesekos)? Nedomāju, ka burtiski jāņem Bībelē minētais 4004.gads p.m.ē. un jāsalīdzina tā kā pirmā diena no Bībeles viedokļa ar šī brīža zinātnes skaidrojumu, ka pasaule (Visums) ir radies ”nedaudz” agrāk- pirms 13 miljardiem gadu. Var jau būt, ka tādas paralēles varētu vilkt, bet kā jau teicu- manuprāt, šādas sākums šai konkrētai grāmatai nepiestāvēja. Ja pieveram acis uz grāmatas pirmajām lappusēm, tad savā īpašumā esam ieguvuši labu mācību grāmatu par evolūcijas ceļiem no pašiem pirmsākumiem līdz pat mūsdienām.

Šīs, kā arī citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.