sene2.jpg

Laikam nekļūdīšos, ja teikšu, ka visās iestādēs kur galvenā persona ir bērns, tiek rīkotas dažādas izstādes, sarīkojumi, balles un tml pasākumi, kuros galvenais uzsvars tiek likts uz rudeni.
Uz izstādi ir jāatnes paša uzmeistarots mākslas darbs no dārzeņiem, uz balli jāierodas rudenīgi tematiskā modes tērpā vai tas būtu dārzenis vai sēne vai kaut kas saistīts ar rudeni. Šādi pasākumi ir vajadzīgi gan bērniem, gan viņu vecākiem- tie padara bērnudārza/pirmsskolas/skolas dzīvi krāsaināku un interesantāku. Tādas nelielas pārmaiņas no mācību procesa.
Sakarā ar šādu te izstādi es vakar dzirdēju vienu repliku no kādas vecmāmiņas- viņa diezgan negatīvi izteicās par izstādē izliktajiem darbiņiem. Ne par pašu darbu kvalitāti vai izskatu, bet par to, ka :’’Šādus darbus jau taisīja vecāki. Ne jau bērni.’’ Tālāk gāja pārdomas, ka var nedaudz palīdzēt mazākiem bērniem, bet tāpat viss lielais darbs jādara esot pašiem sīčiem. Lielākiem bērniem palīdzēt vispār nevajagot. Savādāk tas jau esot negodīgi utt.
It kā varētu piekrist viņas sašutumam, jo vecāku pieliktā roka izstādītajos darbos ir manāma, bet no otras puses- ka var prasīt izstādē liekamu objektu no viena paša bērna? Visādi ķirbji rutki kāļi ir jāgriež ar asu nazi (un palielu spēku), kastaņos jādur caurumi ar asu īlenu….
Nezinu kurš vecāks iedotu savam 3-5 gadīgajam bērnam rikās duncīti un teiktu- nu mazais, liec lietā savu fantāziju.
Protams, nevar noliegt, ka atradīsies vecāki, kuri bez bērnu līdzdalības savāks, izveidos un izstādīs patiešām skaistu, sarežģītu darbu un klāt pieliks zīmīti, ka, lūk, šo ķirbja kuģi ar patisonu salu uz kuras aug dateļu palma un atrodas kolrābju kalni, pa kuriem rāpjas sīki, no ķirškoka izgrebti pirāti un stiepj skrupolozi salikto rāceņu mizas skeletu ir izveidojusi 4 gadus mazā Patrīcija. Lai gan Patrīcija ne to darbu, ne veidošanas procesu nav redzējusi.
Protams, tas nebūtu godīgi. Pirmām kārtām jau pret pašu Patrīciju. Bet no otras puse- nav jau jācīnās par balvām un ja vecāki grib citiem bērniem parādīt ko patiešām skaistu un sarežģītu (ko nevar prasīt no 3-5 gadīga bērna), tad droši uz priekšu. Būs interesanti ne tikai bērniem, bet arī viņu vecākiem.
No otras puses augstākminētai vecmāmiņai var nepiekrist- šis tomēr ir uzdevums būt ģimenei kopā ar bērnu. Kopā sameklēt izejmateriālus (dārzā, parkā, tirgū), kopā veidot, kopā priecāties par rezultātu. Savādāk te visādi pētījumi apgalvo, ka vecāki par maz vērības piegriež saviem sīčiem.
Vislabākais jau būtu, ja vecāki šajā procesā iesaistītos kā padomdevēji un aso/smago darbu veicēji, pēc iespējas vairāk visā gatavošanas procesā iesaistot bērnu.
Rīt skoliņā ir sēņu balle un tur būs iespēja paskatīties gan sanestos izstādes darbus, gan kādus tērpus bērni ‘’paši’’ sev būs pagādājuši. Ceru, ka veikalos nopirktie sēņu tērpi būs maz vai nemaz.