Nosaukums: Karš visu norakstīs.
Autors: Leonīds Rabičevs
Izdevniecība: Lauku Avīze
Gads: 2017
LPP: 240

Tulkojums latviešu valodā- Juris Ciganovs

Par grāmatu-
Padomju armijas karavīra, 31.armijas virsnieka sakarnieka atmiņas, kurā viņš stāsta par Otrā pasaules karā piedzīvoto un redzēto.

Tā kā man tagad ir vēsturisko atmiņu un biogrāfiju laiks, tad es badīgi ēdu visu, kas par šo tēmu ir sarakstīts. Šī grāmata saintriģēja ar solījumu, ka viss būs patiesi un bez izpušķojumiem. Par visām bēdām, izvarošanām un nejaucībām, ko karavīrs pastrādājis kaujas laukā.

Un tā arī bija- sākumā autors vēl pieklājīgi un vairāk par savu sāpi ar sieviešiem un morāli, bet tuvāk pie beigām (grāmatai un karam) jau sākās nežēlīgas grupveida izvarošanas, mocīšanas, pazemošanas, līķu apgānīšanas…. vispār baiss pasākums un lasot tā vien liekas, ka kaŗš šo visu norakstīt nespēs. Pat mēģinot tā cilvēcīgi paraudzīties uz autora sarakstīto, nevar iztikt bez šausminošas nodrebināšanās.
Autors ne mirkli nemēģina visu pavērst pret kādu vai par kādu. Tā ir atmiņas bez adresāta. Grēksūdze bez nožēlas. Sāpes bez kliegšanas. Lai gan lasot šo visu jūti, ka iekšā viss kliedz ar šausmās pārgieztām acīm.
Visa tā notrulināšanās, kas jau tiek iepotēta ”sagatavošanās kursos” beigās nostāda karavīru daudz zemāk par dzīvnieku- gulēšana starp līķiem, kopošanās turpat grāvmalā ar teju jau līķi, zagšana, laupīšana, … te karš vairāk ne kā nošaušanas vai frontes līnijas pārbīde, bet kā savas cilvēcības saglabāšana. Nepazust starp kārdinājumiem, morāli pagrimušiem biedriem, degradētu priekšniecību, dzīves apnikumu un visu slikto, ko līdzi nes dzīve karalaukā.

Kārtējo reizi man bija iespēja izdzīvot tos laikus teju vai dzīvajā- autora stāstījums ierāva tik pamatīgi, ka tīri vai ik pa laikam nācās sev atgādināt ka tas nav vis kāds aizraujošs vēsturisks romāns, bet skaudrs atmiņu stāsts. Ka nevajag badīgi šķirt lappuses un sajūsmināties par iztēli un notikumu detalizāciju. Te vajag piebremzēt, padomāt, izsāpēt. Saprast, ka tas bija pa īsto. Un tas dūra vēl dziļāk. Un līdz ar to arī vērtīgāk.
Laikam izklausos pēc sevis mocītāja, bet es noteikti šo darbu vēl pārlasīšu. Visticmāk- vairākkārtīgi.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.