cubesat.jpg

Žurnālā ”Zvaigžņotā Debess” izlasīju interesantu rakstu (Mārtiņš Sudāns, ”Mazi kubiņi orbītā ap zemi”, ”ZvD” 2007.gada pavasaris (195)) par savdabīgiem Zemes mākslīgiem pavadoņiem (ZMP).
Ar ko savdabīgi šie ZMP? Savdabīgi tie ir ar to, ka pamatā šādus ZMP veido interesenti no visas pasaules- apmēram 100 izglītības iestādes un privātpersonas, kuras visas ievēro noteiktus šo ZMP standartus- tas ir kubs ar 10cm lielu malu garumu un maksimāli 1kg svaru. Pateicoties savai formai šādi ZMP tiek dēvēti par ”CubeSat”.

It kā jau šāds klucis nepavisam neatgādina ‘’kārtīgu’’ ZMP, bet tomēr tas tāds ir. To ir iespējams gan vadīt, gan veidot fotogrāfijas un dažādus mērījumus. Universitātēs strādājošiem un studējošiem tā ir lieliska iespēja praksē saskarties ar kosmiskām tehnoloģijām.

Diemžēl Latvijas mācību iestādes šajā interesentu pulkā nav. Man jau liekas, ka Latvijā gudru prātu netrūktu, lai šādu klucīti uztaisītu. Arī izmaksas esot diezgan zemas- varot galus savilkt ar EUR 2000 (pats ZMP) un ja paveicās, tad lidojumu kosmosā dabūt pa brīvu. Ja Latvijas universitātes sev draugos dabūtu kādu šajā jautājumā pieredzējušāku ārvalstu universitāti, tad jau varētu saņemt gan kādus padomus, gan iespēju bezmaksas nosūtīt pirmo Latvijas ZMP kosmosā. Lai arī šāda ZMP mūžs nebūs ilgs, tā veidošana un palaišana orbītā būtu liels notikums Latvijā un gan jau pasaulē arī.