Ja ir vēlme iegādāties nekustamo īpašumu, bet bail no daudz piesauktā ”burbuļa plīšanas”, tad jāskatās uz Mēnesi. Burtiski. Tur ir cita gravitācija.

Ik pa laikam uzpeld informācija, ka ir iegādāts nekustamais īpašums uz Mēness virsmas- var pieņemt ka tas ir nopirkts, bet vai to var nosaukt par īpašumu? Kas cilvēkus mudina samaksāt naudu par neko? Labi, labi – ir sertifikāts, kas apliecina īpašuma tiesības uz noteikta lieluma zemesgabalu noteiktās koordinātēs, bet vai tas nav arī viss?

Nekustamais īpašums, kas atrodas apmēram 380000km attālumā, kurā ir pagrūti elpot un stādīt puķes diez vai spēs atvilināt laimīgos īpašniekus pavadīt tur atvaļinājumu. Argumentam, ka tas ir ieguldījums nākotnē, īsti negribas ticēt, jo kāpēc nākotnē cilvēkam vajadzēs gruntsgabalu uz Mēnesi?

Interesanti būtu zināt, kas nākotnes cilvēku piespiedīs mainīt savu dzīvesvietu par labu Mēnesim. Var jau būt, ka vēlme paskatīties uz savu dzimto planētu būs tik liela, ka nākotnes cilvēks rautin rausies uz Mēnesi, bet tam taču ir (būs) domāts kosmiskais tūrisms, kas tagad sper savas attīstības pirmos soļus. Uzlido augšā ar kosmosa kuģi, pavadi kosmiskā viesnīcā pāris kosmiskas dienas, kosmiskā gida pavadījumā ir dažas kosmiskas ekskursijas un ar kosmosa kuģi tevi, pilnu ar kosmiskiem iespaidiem, nogādā atpakaļ uz Zemi. Vai tad ar to nākotnei nepietiktu? Vajadzētu pietikt, jo tāpat liela daļa cilvēku nespēs iziet medicīnisko pārbaudi.

Kā uzņēmējdarbības forma- Mēness pārdošana- ir apbrīnas vērta gan no pircēju, gan pārdevēju puses. Pārdevējs mācēja atrast savu tirgus nišu un pircēji uzķeras uz nevajadzīgu pirkumu.

Kā ziņo Mēness Vēstniecība Baltijā (lunarbaltic.lv), tad īpašumtiesības uz Mēnesi 1980.gadā pieteica amerikānis Deniss Houps (Dennis Hope), izmantojot ”caurumu” ANO papīros, jo tajos ir runa tikai par nācijām , kuras nevar piesavināties kosmiskos objektus, bet par privātām un juridiskām personām tur nekas nav teikts. Tajā pašā Mēness Vēstniecībā Baltijā ir iespējams iegādāties arī šos gruntsgabalus. Cenas ir smieklīgas salīdzinot ar nekustamā īpašuma cenām tepat Latvijā- viens īpašums maksā sākot no Ls19,99+PVN (Ls3,60) un dārgākais bija Ls77,59+PVN (Ls13.97).

Jautājums- ar ko šie īpašumi atšķiras?
Atbilde- ar sertifikātu (papīra lapu) ierāmēšanu.

Katra īpašuma platība ir 1 akrs (4047m2) un tirgošana notiek Mēness virmu sadalot kvadrantos. Katru kvadrantu tirgo rindas kārtībā- kamēr viens nav iztirgots pie nākamā neķeras. Tas nozīmē, ka pircējs saņem nevis to Mēness pleķīti, kuru viņš grib, bet gan to, kas ir rindas kārtībā no esošā kvadranta. Ja tādu negribas, tad jāgaida, kad sāksies tirdzniecība noskatītajā kvadrantā.Ja nu Mēness liekas pa prastu, tad varam skatīties uz Merkūru, Venēru, Marsu…

Varbūt kādam arī šāds īpašums (papīra sertifikāts) liekas labs ieguldījums nākotnē, jo cena ir maza (neko jau nezaudēju). Kādam citam tas liekas kā laba dāvana- nav jālauza galva ko dāvināt ”biezajam” onkulim 50 gadu jubilejā vai biznesa partnera uzņēmuma 10.gadadienā. Varbūt kādam, pateicoties Mēness biznesam, ienāks prātā tirgot arī meteoru lietu, lietus mākoni, zvaigznājus, romantisku saulrietu… Ir šaubas par klientu trūkumu? Mēness tirgošana parāda, ka cilvēkiem patīk ieguldīt naudu kosmiskos projektos, lai gan prātīgāk būtu ieguldīt piezemētākā biznesā. Burtiski.