Vakar, sekojot šim Senekas teicienam, veicu savu pilsoņa pienākumu- atstāju divus parakstus tautas nobalsošanas ierosināšanai par Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas apturētajiem likumiem ”Grozījumi Nacionālās drošības likumā” un ”Grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā”.

Biju aizčāpojis uz vienu no četrām parakstu vākšanas vietām Jūrmalā- Jūrmalas pilsētas domi. Tā kā informācija par šādu pasākumu visapkārt ir diezgan skopa (te izpaužas valdības neieinteresētība, tipa- mums (valdībai) tas nav vajadzīgs, tāpēc lieki apkārt nerunājam), biju sagatavojies uz grūtībām atrast vietu un cilvēku, kurš pieņems manus parakstus. Bet nē, lai arī ne mākslinieka zīmēta, bet uz durvīm esošā bulta ar uzrakstu ”parakstu vākšana” nepārprotami man norādīja- ej tur. Un aizgāju. Un parakstījos. Un saņēmu pasē divus zīmogus- A un B.

Vienīgi gribu vērst uzmanību uz to, ka aizejot parakstīties ir iespējami trīs varianti:
a)parakstāmies par pirmo likumu
b)parakstāmies par otro likumu
c)parakstāmies par abiem likumiem

Lai arī biju gatavojies atstāt parakstus abiem likumiem, man nekādi jautājumi (vai Jūs parakstīsieties par abiem vai izvēlēsieties tikai vienu?) netika uzdoti. Var jau būt, ka man uz ģīmja bija rakstīts- parakstos par abiem. Lai vai kā, bet atcerieties- Jums ir tiesības izvēlēties.
Var jau jautāt, kāpēc es gāju parakstīties, ja jau likumi ir atcelti? Atbilde sanāk ne visai vienkārša un arī iemesli ir vairāki.

Pirmkārt- iespēja piedalīties demokrātiskā valstī notiekošajos politiskajos procesos ir reta, tāpēc katra pilsoņa pienākums būtu izmantot šo iespēju.
Otrkārt- valdībai ir jāredz, ka tai ir (un arī turpmāk būs) jārēķinās ar tautu.
Treškārt- Valsts prezidentei tūliņ beigsies prezidentūras termiņš un vietā nāks cits. Visticamāk, ka valdošai koalīcijai paklausīgs cilvēks. Tajā brīdī var pa jaunu pieņemt šādus pat likumus un neviens neko vairs ”pīkstēt” nevarēs- prezidents ir savējais un tautai jaunu iespēju neviens vairs nedos (mēs jums devām, bet jūs nebalsojāt. Tātad atbalstāt šo likumu. Viss, čau).

Droši vien katram ir savs iemesls un viedoklis iet vai neiet, balsot vai nebalsot, tāpēc es neaicināšu visus uz barikādēm, tpu -uz parakstu vākšanu, bet tikai aicināšu domāt valstiski.

Tautas balss- Dieva balss [latīņu val.]