Te nu mēs esam- valdība vakar pieņēma jauno veselības reformu, kura stāsies spēkā 1.septembrī. Ar šo reformu daļai sabiedrības būs mazāka iespēja tikt pie ārstēšanas. Vai arī dārgāka iespēja. Pēc Veselības ministrijas teiktā šī sabiedrības daļa ir 30000 cilvēki. Tie ir tie, kuri nemaksā valsts obligātās sociālās iemaksas. Vai kā vienkāršoti saka politiķi- algu saņem aploksnē. Tāpēc tagad būs pamata grozs un pilnais grozs.

Protams, nodokļus kārtīgi maksājošie var teikt, ka tā būs taisnīgi un pareizi- valstī veselība tiek uzturēta par nodokļu naudu. Ja nevēlies maksāt nodokļus, tad maksā pats. Ministrija ar berzē rokas, jo ”maksā pats” nozīmē, ka katru gadu nodokļu nemaksātājam būs jāmaksā nedaudz virs 200 eiro, ja vēlēsies saglabāt ”bezmaksas” ārstēšanos.
Matemātika saka, ka valsts budžets šādi saņems vairāk kā 6 miljonus eiro.

Tik nojauta saka, ka nesaņems vis.
Neba jau no labas dzīves tie cilvēki nodokļu naudu patur sev. Vai pat ne sev- tās vienkārši nesanāk. Vai arī dzīve piespēlē tādu situāciju, kuru valdības mājā neiedomājās papētīt. Cilvēks var saslimt (insults, infarkts, cits) un kādam viņš jākopj. Abi nestrādā, abi nemaksā. Abi ir ārpus pilnā groza. Kāds no vecākiem nestrādā, jo rūpējas par trim maziem bērniem. Arī šis vecāks ir ārpus pilnā groza. Nepietiek, ka nesen noņēma laulātajam būt otra laulātā apgādībā, nu vēl samazina ienākumus ģimenēm. Demogrāfijas ”veicinātāji”!

Man bail, ka iedziļinoties es varētu piemērus saukt un saukt. Un viņi paliek ārpus groza. Skaidrs, ka visiem nauda neatradīsies un visi nespēs mainīt dzīves. Tāpēc noteikti daļa paliks ne tikai ārpus groza. Viņi paliks ar iespēju ielaist slimību vairāk, neiet pie ārstiem (ko tur- man tāpat nauda nepietiks visam- zālēm, procedūrām, izmeklējumiem) un līdz ar to paliks ar iespēju mirt agrāk.

Gadījumā, ja kāds no šiem 30000 ir, kurš spēj samaksāt šos 200 eiro gadā, tad rodas papildjautājums- vai viņš neizvēlēsies šos 200 eiro maksāt pa taisno? Proti, iet pie speciālista un negaidīt rindas vairāku mēnešu garumā, kā būtu ‘’bezmaksas’’ pacientiem ar ģimenes ārstu nosūtījumu? Summa tā pati, bet ērtāk un ātrāk. Vai iegādātos kādu polisi no radu vai draugu darbavietas? Vai arī iemaksātu tikai tad, kad ūdens mutē draudētu smelties- piemēram, zinot, ka būs jādodas slimnīcā un jāoperē un cenrādis lec pāri 400 eiro, tad arī īsi pirms tam iemaksātu par iepriekšējo un tekošo gadu (kā paģēr noteikumi).

No publiski izskanējušās informācijas šķiet, ka Veselības ministrija ne tuvu nav apzinājusi visu to slikto, ko šāda reforma nesīs. Ne uzreiz, bet drīz. Ne visiem, bet pietiekami lielai sabiedrības daļai. Protams, iecere papildināt budžetu ir apsveicama un cilvēkiem likt maksāt nodokļus arī. Tik vai tā ir pareizi- pretī prasīt šo cilvēku dzīvības?

Laikā, kad visi saprot un saka, ka mūsu ir maz, katrs cilvēks ir vērtība, jācīnās par katru, mēs varam nolikt 30000 cilvēkus kraujas malā? Kad cilvēks lūdz pēc palīdzības operācijai vai zālēm, sabiedrība nemetas pētīt vai viņš maksā nodokļus vai nē, vai viņš latvietis vai krievs, vai ir kādā partijā- viņi ziedo, palīdz un uzmundrina. Manuprāt, Veselības ministrija ar šo reformu ir ļoti tālu atkāpusies no šīs sabiedrības.