Mēģinu brīvbrīdī izlasīt visu to, ko esmu pieķeksējis lasīšanai. Starp šiem rakstiem viens bija par kailgliemežiem. Laikam kā laukdarbnieks biju pieķeksējis izlasīšanai. It kā nekas daudz rakstīts nav, bet viena lieta iedūra sirdī un krustos. Proti- valstiskā līmenī ar šo problēmu sāks cīnīties no nākamā gada. Tikai! Man jau likās, ka šo sērgu apkaro sen un daudz. Nu, vismaz ar papīriem, uzskaitēm un monitoringiem. Bet izrādās, ka nav 30000 eiro un tāpēc cīņa atliekas [vēl par gadu]. Atbildīgā ministrija pat nav šo draņķi pieskaitījusi pie invazīvajām sugām.

Manos laukos tie bija dažus gadus atpakaļ. Tad pazuda, bet, kā izrādās, parunājot ar vienu vietējo- šie hosē mītot kaimiņa teritorijā jau kādu laiku. Un droši vien arī kaimiņa kaimiņu teritorijā un kaimiņu kaimiņa kaimiņu teritorijā. Rakstā minēts, ka hosē ir piefiksēti 70 jaunās vietās. Manuprāt, tā ir tikai sīka daļiņa, kuru pavēstījuši centīgākie īpašnieki (vai nejauši viesi). Pats pāris gadus atpakaļ viņus matīju kaimiņu mežā, tāpēc tagad man, ejot turp sēņu medībās, vienmēr ir līdzi divi naži- viens sēnēm un otrs- hosē. Kā nekā- miris hosē ir ne tikai miris viens glumiķis. Tas ir mīnus 200 nākamgad (tik daudz olu šis izdējot). Un 200×200 nākamgad. Tālākos gados jārēķina jau ar kalkulatoru. Nē, ko jūs- nav invazīvs! Nemaz!


Šī ir sērga. Bīstama, liela un ļoti grūti nīdējama sērga. Nogļototi augļi un ogas (tātad- neēdami). Apgrauzti dārzeņi. Neizpratne, kur šos kautķermeņus utilizēt. Dārgi nīdējami preperāti, alus slazdiem, patērētais laiks medībām. Tāpēc jo lielāks ir izbrīns, ka pret šo sugu nav izvērsts kārtīgs cīniņš, bet atrunājas ar nieka 30000 eiro trūkumu. Katrs atliktais gads šo problēmu padarīs tikai smagāku un pēc dažiem gadiem mēs nerunāsim par jaunām vietām, kur šī sērga manīta. Vienkārši, tā jau būs sastopama visur.

Ja tev platība ir neliela, tad var mēģināt pļaut, ķert un zāļot. Protams, ja arī kaimiņš dara tāpat. Pie lielām platībām vai slinkiem kaimiņiem, man bail pat domāt par izredzēm uzturēt kaut kādu tīrību. Te prasīties prasītos pēc kādām konkrētām vadlīnijām no valsts puses- motivējoši bonusi un tikpat motivējoši sodi, atbalsta programma cīņai un tīrības uzturēšanai. Bet tā vietā atlikt, nogaidīt un atrunāties ar ieilgušo procesu…nez, šis izklausās pēc tā teiciena par slīcēju glābšanu un viņu rokām.

Pats esmu gatavs hosē atnākšanai. Man ir plāns un man ir idejas. Tik nezinu vai ar to pietiks.