Diena_blogs

Īstenībā, šis pat varētu nebūt jautājums. Un raksts varētu nebūt atbilde.

Vienkārši galvā aizķēries fakts, ka savulaik, gadus 6-7 atpakaļ, kad es piedomāju (un tā kā jau arī vēru vaļā) par sava bloga atvēršanu, Latvijas blogārē, kura tad bija mazliet citādāka nekā tagad, bija panesusies diskusija par ietekmīgāko Latvijas blogu.
Neatceros, kas tur bija diskusijas sākumā, kas beigās un kāds tur bija saraksts. Vien atceros, ka tika taisīti topi digg.lv (kāds vēl atceras tādu vietni?), tika pašos blogos veidoti kādi nebūt sarakstu un topu raksti un pēc tam tika citos blogos veidoti citādi saraksti un citādi atsauču raksti par citos blogos skatītiem sarakstiem.

Galarezultātu neatceros, jo tajā brīdī tas viss likās tāds kā mēģinājums šaurus džinsus uzspīlēt uz pārlieku resna dupša- ne īsti var, ne īsti labi izskatīsies ja arī izdosies. Laikam, es kā iesācējs, tā īsti nespēju novērtēt tā laika situāciju.

Nedaudz vēlāk (laikam), bija pat kāda laikraksta vēlme rīkot diskusiju- Vai Latvijas blogeri ir sestā vara? Tā kā ne tad, ne arī tagad neuzskatu, ka Latvijas blogi varētu būt pat varas pirmajā divdesmitniekā, tad nemācēšu teikt ar ko šī diskusija beidzās.

Droši vien ir bijuši vēl kādi mēģinājumi noskaidrot Latvijas blogāres ietekmīgumu, bet kā jau droši vien var noprast no mana nicīgā toņa- es šo domu par ietekmi īsti nopietni neesmu uztvēris un līdz ar to pienācīgi tam neesmu sekojis līdzi.

Bet, lai arī neuzsveru to nopietni, tomēr gribu (droši vien vairāk jau tā kā priekš sevis) savilkt kādu pavirši veidotu kopsavilkumu.

Proti, tagad, gadus 6-7 vēlāk, situācija ir mazliet izmainījusies (par to nākamajā (vai aiznākamajā) rakstā) un tagad blogi (un blogeri) ir ne tikai kļuvuši vecāki, bet arī to kļuvis mazāk. Daļa aizvērās, daļa pameta, daļa nākusi klāt, daļa saviem blogiem atrada pamatvirzienu (specialitāti?). Un tieši starp šiem specblogiem var saskatīt to spēju ietekmēt.

Bet kopsummā ar to ietekmi pa šiem gadiem laikam nekas nav mainījies. Jo, manuprāt, Latvijas blogārē nav bloga, kurš būtiski ietekmētu savu lauciņu. Ar savu paviršo skatu es varu izcelt trīs blogāres sastāvdaļas- kinoblogerus, grāmatu blogerus un tehnoloģiju blogerus. Pārējie (privāta rakstura blogi) tomēr kalpo izklaidei un tur ietekmi atrast ir pagrūti.

Protams, var jau jautāt, ko tad manis nosauktie blogeri ietekmē? Vieni skatās filmas, otri lasa grāmatas, bet trešie spēlējas ar tehnomantiņām (tas bez sarkasma).

Taisnība, bet tomēr katram no viņiem ir sava odziņa. Tas pareizais virziens, kas viņiem ļauj veidot priekšstatu par to, kas pie mums notiek konkrētajā lauciņā.

Patiess prieks par kinoblogeriem, kuri spēj organizēt ne tikai savus blogus, bet arī veido savus kinoseansus, kinolektorijus, kinodzīves demonstrēšanu. Viņi var ietekmēt kādu skatītju daļu par labu kādas filmas skatīšanai vai neskatīšanai. Vai pat ar laiku varētu viņi ņemt aktīvu līdzdalību kinorepertuāra sastādīšanai (augsne lielajiem kinoteātriem taisīt sadarbības mēnešus ar kinoblogeriem). Tas, manuprāt, ir solis ļoti pareizā virzienā, kas ar laiku (ticu, ceru, turu īkšķus) īstenosies ar kādu starptautisku kinofestivāla rīkošanu (teiksim- varētu atdzīvināt Arsenālu…).

Grāmatu blogi laikam ir skaitliski lielākā grupa, kura (te es atkal pieļaušu domu) spēj veidot kaut nelielu daļu, bet tomēr- daļu, lasītāju priekšstatu par sava pirkuma vai lasāmā izvēli.
Sadarbība ar izdevniecībām, akcijas blogos, interesanti (saprotu- subjektīvi) un noderīgi (tas pats) grāmatu apskati ļauj bloga apmeklētājiem un googles meklētājiem vieglāk izdarīt savu izvēli.

Arī te ir saskatāma cerība, ka šī blogāres daļa ar laiku varētu kļūt pamanāmāka. Piemēram, sadarbībā ar kādu izdevniecību ”atvestu” uz Latviju kādu autoru vai darbu, kas citādi, ja ne paliktu neatnācis, tad vismaz būtu uz dažiem gadiem aizkavējies.
Vai arī parādīsies iespēja tikt pie saviem plauktiem grāmatnīcās un izdevēju mājaslapās, kuru greznotu uzraksts ”Latvijas grāmatu blogi iesaka” un kur atrastos grāmatu blogu aprakstītās un pozitīvi novērtētās grāmatas.
Vai vismaz kādas uzlīmes uz grāmatu vākiem, kas arī varētu kalpot kā kvalitātes zīmogs. Un tad varētu pavērot vai pārdotāko grāmatu tops mainītos (šo apstākli taču varētu novērtēt kā ietekmi?).

Galu galā- grāmatu blogos pa gadu aprakstās savas 500 grāmatas (minu, jo neesmu manījis kādu skaitām (bet derētu, ne?)).

Tehnoloģiskajiem blogiem es sekoju mazāk, jo tik ļoti neinteresē katrs gadžets vai tā collas. Bet nevar nepamanīt, ka arī te ir izveidojusies laba sadarbība starp ražotāju/izplatītāju un blogu. Un bloga apmeklētāji tiek iepazīstināti ar šo produkciju. Līdz ar to droši vien arī tiek savā veidā ietekmēti pašu izvēlē vai viedoklī. Jo, pavirši sekojot līdzi šādiem jaunumiem (piemēram, kā es), nonākot izvēles priekšā, izvēlēšos to produktu, kas manā paviršajā meklēšanā būs acu stiepiena attālumā.

Piemēram, ja tālrunis X un tālrunis Y būs aprakstīti kādā blogā (vai blogos), bet tālrunis P nebūs, tad mana izvēlei nosvērsies starp X un Y. To laikam var nosaukt par ietekmi?
Nu- vai arī mani tādā gadījumā var nosaukt par viegli ietekmējamu tipu (kas pamatā ir viens un tas pats).

Te laikam prasītos kāds smuks kopsavilkums ar diskusiju rosinošiem jautājumiem (kurus, jūs, protams, varat iepīt savos komentāros), bet man tā tas tik labi neizdodas. Bet mēģināšu.

(te nu ir jāievelk elpa, jo nobeigumā parasti pasaka ko svarīgu)

Laikam palikšu pie savas pārliecības, ka Latvijas blogārē nav būtiskas ietekmes. Vismaz nav tāda bloga un blogera, kurš spētu aizraut masas, tiktu citēts un pārpublicēts, aicināts partijā un veidoti sižeti televīzijā.
Un, manuprāt, Latvijas blogārē ļoti trūkst ietekmīgu blogu. Tādu, kuri ar saviem rakstiem spētu panākt to, ko ir iecerējuši.

Protams, visu augstākminēto var nosaukt par ietekmi. Šauru, nelielu, bet tomēr. Un tāpat to var nosaukt par pieaugošu ietekmi ar plašākām iespējām. Un tad var tikt aizrautas masas, tikt citēts un aicināts partijā. Bet tas viss var notikt arī savādāk. Vai nenotikt vispār.