meteors_11.JPG

Vēlētos atgādināt, ka naktī uz svētdienu un naktī uz pirmdienu būs novērojams zvaigžņu lietus. Kā katru gadu, arī šogad, 12.augusta naktī (kad būs zvaigžņu lietus maksimums) mūsu acis un prātus priecēs Perseīdas meteoru lietus.
Neliela zinātniska atkāpe:

Meteori veidojas no materiāla, kas atdalījies no komētām. Perseīdu plūsma ir saistīta ar Svifta-Tatla (Swift-Tuttle) komētu, kuras apriņķošanas periods ap Sauli ir 120 gadu. Zeme ik gadu augustā šķērso šīs komētas orbītu, pa kuru izkliedēta mākoņa formā riņķo arī no komētas atdalījusies viela. Kad mākoni veidojošie sīkie akmentiņi, smilšu graudiņi vai putekļi lielā ātrumā ietriecas Zemes atmosfēras augšējos slāņos, tie sadeg un rada meteorus.
Plūsma savu nosaukumu ir ieguvusi no tā, ka pie debesīm visi meteori šķietami nāk no Perseja zvaigznāja. Latvijā naktī no 12. uz 13. augustu Perseja zvaigznājs atradīsies ziemeļaustrumu, austrumu pusē. 

Īpaši jauka krītošo zvaigžņu vērošana varētu būt naktī uz pirmdienu, jo tad naksnīgās debesis būs īpaši tumšas- debesīs nebūs redzams Mēness.
Lai naksnīgās debess skati būtu īpaši skaisti, tad būtu jādodas laukā no pilsētas, jo tā ar savām izgaismotajām ielā, namiem, reklāmām tikai traucēs. Apbruņojoties ar foto un kinokamerām, paķeriet līdzi labu kompāniju un aiziet laukā no pilsētas.
Ja redz krītošu zvaigzni, tad jāvēloties kāda vēlēšanās un tā piepildīšoties. Padomājiet kas var notikt šajās naktīs, kad vienā stundā var novērot līdz pat 100 krītošām zvaigznēm. Cik daudz būs iespēju izteikt vēlēšanās?