Trīs sekundes debesu

Nosaukums: Trīs sekundes debesu
Autors: Sigits Paruļskis
Izdevniecība: AGB
Gads: 2004
LPP: 272

Par grāmatu-
Skarbs stāsts par Padomju Savienības obligātā militārā dienesta karavīru, kuram dienests aizritēja okupētās Vācijas militārajā bāzē.

Tagad nemaz īsti neatceros, kas mani uzrunāja, lai es šo grāmatu nopirktu. Laikam kaut kur atsauksmēs bija kāds vārds, kas man lika saprast, ka šī būs laba lasāmviela arī man. Un bija.
Droši vien armiju izgājušam būtu vēl skaidrāka tā atmosfēra, bet arī cilvēkam vienkāršajam te ir ko smelties domas un emocijas.

Sāpes, nežēlība, bezcerība, alkohols un trulums, rupjība un… pat nezinu vai var visu to emociju spektru attēlot. Un tam visam pa vidu trīs sekundes debesu. Trīs sekundes starp ieelpu un izelpu, starp domām un nedomāšanu, starp lēcienu no lidmašīnas un izpletņa atvēršanos.
Dažreiz tajās sekundēs ir viss ko vien var vēlēties, bet citreiz tur nav nekas. Un arī nekam citam tur nepietiktu vietas.

Dienestā esošā ģedovščina ir tikai viena šī grāmatas daļa. Vēl kāda ir mīlestība un vēl- truli blenzt jūrā. Īstenībā pēdējais ir mazliet sarežģīti izskaidrojams, bet paliksim pie tā, ka tā ir visa pārējā daļa.

Uzreiz gan brīdinu- mīlestība te ne tuvu nav romantiskā veidā pasniegta. Te ir stāsts par Mariju, kura vairāk mīlēja baznīcas (ne Dievu, bet tieši baznīcas), te bija armijnieki, kuri iedvesmojās no grāmatas ”palīdzība akušierēm”, Roza, kuru armijnieki drāza netālu no kazarmām, pūstošs pimpals, kurā Fāze gribēdams būt par seksa gigantu, mēģināja iepīt zirga astrus.
Droši vien pie romantikas jāpieskaita arī filozofija par pašapmierināšanos lecot ar izpletni un tamlīdzīgi armijnieku spriedelējumi.

Jā, spriedelējumi te netrūka. Brīžam tie bija skaudri, brīžam nežēlīgi un diezgan daudzi bija arī uzjautrinoši.
Un viss stāsts ir bagātīgi garnēts ar krievu mēles sulīgākajiem izteicieniem. Ja bail, ka nesapratīsiet, tad grāmatas beigās tie ir glīti iztulkoti.

Man dikti gribējās izrakstīt un parādīt jums dažus labus citātus, bet kārtējo reizi pārliecinos, ka izņemti no stāsta, tie pazūd. Tāpēc jums būs man jātic- te ir ļoti daudz un ļoti labi citāti. Domas, ko būtu vērts izlasīt. Īstenībā nav ko sīkumoties- grāmata pati par sevi ir labi pasniegts labu domu koncentrāts un to noteikti būtu vērts izlasīt.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.