Ienāca prātā viens, manuprāt, labs un iedarbīgs risinājums kā atrisināt nelegālu atkritumu izgāztuvju problēmu. Vismaz kārtīgi ierobežot un samazināt. Tā kā tagad daudz tiek skandēts, ka cilvēki ir bez darba un iztikas līdzekļiem, tad varētu sanākt divtik iedarbīgi.

Nevienam nav noslēpums, ka liela daļa cilvēku savus sadzīves atkritumus mēģina nomest pa roku galam (te runāju par maisiem, ne pliku banānu mizu) un ”nejauši” atstāts atkritumu maišelis sētmalē spēj galu reibinošā ātrumā piesaistīt milzīgu daudzumu savu sugas brāļu. Un skat- pēc nedēļas vai divām tur jau ir paliela čupa, ko bez kārtīgas norbas neaizvāksi. Ja izdodas satīrīt, bet ieraduma pēc tur joprojām krājas maišelis pie maišeļa (arī veci dīvāni, ledusskapji utml lielgabarīti), tad parādās brīdinoši uzraksti- Atkritumus izmest aizliegts! Sods Ls50 (vai 100, vai 150, vai cita summa).

It kā vajadzētu noraustīties ļaunajiem miskastotājiem, jo, ja pamanīs kāds policijas darbinieks, tad var sanākt nesmukums pa visu ģīmi un vēl rēķins piedevām. Protams, cik gan bieži policija ir kādu uzrāvusi? Tā kā šāda atkritumu izmešanas prakse vēl joprojām nav izskausta, tad pieļauju domu, ka policijai ar uzraušanu neiet diez ko spoži.

Te būtu laiks manai idejai- risinājums varētu būt naudas un pienākumu dalīšanā. Mūsdienās ļoti daudz cilvēkiem ir kabatas tālruņi ar foto/video funkcijām. Kā arī mazie digitālie fotoaparāti bieži tiek staipīti līdzi somās vai kabatās (a ja nu ievajagas!). Tas viss ir lielisks līdzeklis lai iemūžinātu fotogrāfijās vai video kādu, kurš atkritumus izmet tur, kur to nedrīkst darīt. Tā teikt- sataisa neapgāžamus pierādījumus, ka automašīna ar tādu un tādu numuru, tikos un tikos bija tur un tur un sacūkoja vidi. Vai arī kāds kājāmgājējs, kuru vēlāk var atpazīt.

Viss, kas ir vajadzīgs ir iesniegums policijā un foto vai video materiāls piedevām. Un lai tā lieta aizietu, tad šādam iesniedzējam pienāktos prēmija- puse no vainīgā samaksātā soda. Ja sliktais puika tiktu pieķerts un viņam tiktu piestādīts rēķins, piemēram Ls100 apmērā, tad Ls50 aiziet valstij (vai pašvaldībai), bet otra puse tam, kurš iesniedzis iesniegumu ar visiem lietiskajiem pierādījumiem.

Naudu izmaksā tiklīdz vainīgais ir nomaksājis sodu un šādā gadījumā valstij nav nekādi papildu izdevumi- sliktais ir noķerts, audzinošais pasākums ir veikts un ienākumi sadalīti uz pusēm.

Un kā jau minēju cilvēki ir bez darba, kas viņiem dod vairāk brīva laika un līdz ar to pasēžot pāris vakarus nedēļā uz vakts, var sanākt nopelnīt nelielu piemaksu pie bezdarbnieku pabalsta. Un galvenais- miskastotāji tiks kārtīgi iedresēti, jo, ja iepriekš bailes uzrauties uz policijas bija minimālas (cik tad liela ir varbūtība, ka mazskaitlīgā policija pieķers nozieguma vietā?), tad tagad būtu skaidrs, ka varbūtība tikt pieķertam būs daudz, daudz lielāka. Un līdz ar to lielās pavasara talkas būtu tik vien kā sakritušo zaru salasīšana un pērno lapu un sagrābšana ar mierīgu pikniku piedevām.