skait

Ūdens skaitītāji ik pa laikam ir jānomaina. Parasti, pa tiem dažiem gadiem, var aizmirst to mainīšanas datumu, bet atbildīgie dienesti ir laipni un atgādina. Piemēram, kā man- piesprauda pie novembra rēķina zīmīti, ka janvāra beigās skaitītāju būtu vēlams nomainīt. Patīkami.

Lai lieki nestieptu gumiju, skaitītājus, ar namu pārvaldes meistaru palīdzību, nomainīju decembrī pirms svētkiem. Nomainīju, aktu iemetu namu pārvaldes pasta kastītē un viss- uz dažiem gadiem miers.

Bet tā nedomāja citi.

Neatceros precīzi, kad saņēmu pirmo zvanu, varētu būt, ka īsi pirms Ziemassvētkiem. Zvanītājs stādījās priekšā kā pārstāvis no firmas, kas mums pēdējo reizi mainīja ūdens skaitītājus. Teikšu kā ir- firmas nosaukumu dzirdēju pirmo reizi. Nospriedu, ka mana atmiņa pieklibojusi vai firma mainījusies, apvienojusies vai kā citādi. Gadās.

Tad lūk, neatmināmās firmas pārstāvis saka, ka mums jāmaina skaitītāji un viņi visnotaļ laipni to varot paveikt. Tāpat kā iepriekšējā reizē. Ieminējos, ka man iepriekš it kā mainīja cita firma. Uz to jau gatava atbilde- nē, nē- mēs mainījām! Labi, piekritu, lai tā būtu. Bet lieta tāda, ka es biju čakls un skaitītājus jau nomainīju. Ā, skaidrs, nu tad neko.

Nākamais zvans bija, laikam pēc svētkiem, no kādas meitenes: Labdien, te zvana no firmas, kas jums pēdējo reizi mainīja skaitītājus. Jums tuvojas datums, kad jānomaina skaitītājs. Sākumā sabijos, ka nesen mainītie ir atkal jānomaina. Maz kas- kāda kļūda, papīri nav īstie vai vēl kas. Bet tad sapratu, ka šī ir cita firma, kura ”man mainīja skaitītājus pēdējo reizi”. Jau otrā. Laikam lieki piebilst, ka skaitītājus mainīja tikai viena firma. Uz manu biklo jautājumu- vai tad jūs man mainījāt? Atbilde bija jau noprotama: Jā, jā- mēs mainījām! Arī viņai pastāstīju par savām spējām skaitītājus nomainīt savlaicīgi.

Pēc trešā zvana, kurā kāds kungs laipni atgādināja, ka ”man jāmaina ūdens skaitītāji, un viņa firma to labprāt paveiktu. Tāpat kā pēdējo reizi”, es sajutos kā tajos stāstos par cilvēku, kuram nule miris radinieks un apbedīšanas kantori jau bombardē ar zvaniem.

Baidos tagad samuldēties, bet likās, ka bija vēl arī ceturtais zvans. Ar no firmas, kas man iepriekš mainīja skaitītājus.

Laikam morāle ir viena- savlaicīgi nomainot skaitītājus, nomaiņas papīrus uzreiz pašrocīgi nogādāt namu pārvaldē, lai viņi savā datu bāzē atķeksē, ka man viss ir nomainīts un visām padsmit firmām, kuras ”man pēdējo reizi mainīja skaitītājus”, nav vērts mani traucēt.