Nu jau kāds laiciņš ir pagājis sava uzņēmuma maizē, bet tā īsti nav sanācis rakstāmais par šo lietu, lai gan pēc reģistrācijas biju tā izteicies, ka kādu(s) rakstu(s) šai tēmai veltīšu. Nav jau tā, ka nav par ko rakstīt, vai nav kad- ir, bet īsti nav skaidrība, kas varētu būt tik interesants no visa šī perioda, tāpēc arī datorlapa joprojām ir paliekusi balta.

Pāris vārdos varu iedrošināt tos, kuri baidās no lieliem sākotnējiem izdevumiem- dāmas un kungi, nav tik traki. It kā ir teikts, ka SIA pamatkapitālam ir jābūt vismaz 2000Ls lielam, bet tur ir vesela kaudze ar piebildēm, kas mierīgu sirdi ļauj pamatkapitāla sākumā iemaksāt kontā kaut vai tikai vienu latu. Tikai tāds nieks, ka jāuzraksta iesniegums Uzņēmumu Reģistram par mantisko ieguldījumu (piemēram, 999Ls) un, ka atlikušos 1000Ls iemaksāsi kontā gada laikā. Viss!

Mantiskajā ieguldījumā vari ielikt ko vien vēlies un novērtēt pats pēc saviem ieskatiem (saprātīgiem). Ir galds, krēsls, dators, printeris un vēl kādi loriņi- liec tos iekšā savā SIA un vēlāk varēsi pamazām tos norakstīt. Protams, tām lietām ir jākalpo firmas darbības pamatmērķiem. Nevar gluži vecāsmātes zāles pļaujmašīnu ielikt pamatkapitālā, ja SIA nodarbosies ar mājas lapu izstrādi. Lai gan, ja ir pareizi argumenti….

Pie izdevumiem vajadzētu vēl pieskaitīt bankas komisijas par konta atvēršanu- man SEBā paņēma tik 10Ls (par konta atvēršanu un apkalpošanu), vēl bija doma aiziet uz Svētbanku (arī ir filiāle Jūrmalā), bet kaut kā atmetu ar roku un paliku pie pirmā varianta.

Vispār jau interesanti ir ar tām bankām- visu laiku esi klients vulgaris, bet kā pasaki par firmu, tā uzreiz no priekš un pakaļ tekalē. Laikam esmu ticis nākamajā levelī :) Vienīgi Jūrmalas kredīta speciāliste neatstāja labu iespaidu, laikam būs jāpameklē kāds(a) cits(a).

Nākamie izdevumi jārēķina jau kārtojot papīrus UR- turpat 2.stāvā ir banka, kur uzreiz var doties klāt un iemaksāt Ls24 par publikāciju laikrakstā ‘’Latvijas Vēstnesis’’, Ls100 valsts nodeva, Ls5,50 par notāra pakalpojumiem (parakstam). Un viss. Tālāk nospied numuriņu un ātrā tempā (tautas ir daudz, bet nez vai ilgāk par 5min būs jāstāv rindā) pie notāres, kur arī pieņem papīrus un laipni pasaka, ka rīt vari ierasties pēc apliecības. Paldies un visu labu!

Nākamajā dienā pat nevajadzēja piecas minūtes- savācu apliecību un atkal- paldies un visu labu! Šajā iestādē par apkalpošanu būtu grēks sūdzēties.

Tālāk jau seko visai neinteresanti gājieni pēc zīmoga, uz VID, uz banku, lai atsaldē kontu utt- īsāk sakot process nav ne sāpīgs, ne dārgs. Ja ir vēlēšanās un idejas, tad tik uz priekšu.

Nedaudz interesantāk, kā augstākminētie gājieni sanāca ar domēna reģistrāciju- bija doma paņemt domēnu pirmajam savam projektam (ne firmas nosaukumu- to tikai šodien pasūtināju :)). It kā viss jau prātā bija izkristalizējies par labu un jauku domēnu (un likās, ka tas arī ir pieņemams), kad NIC mani aplaimoja ar standarta tekstu, kur pasaka, ka esot tāds uzņēmums, kuram ir tāds pats nosaukums. Tie viņu piedāvātie trīs varianti ir garām, tāpēc tos nepieminēšu. Nekas cits neatlika, kā ieslēgt domāšanu un pārbaudīt NIC lapā iespējamos variantus. Galarezultāts pēc n-to variantu izmēģināšanas mani pārsteidza- nebiju gaidījis, ka vietējie datoriķi būs šādu vārdu atstājuši brīvu. Varbūt kļūdos, bet ir tāda sajūta, ka visu kas kaut mazākā mērā ir saistīts ar datoriem ir jau nodomenēts. Lai vai kā- beigās tiku pie jaunizvēlētā domēna un process var turpināties.

Laikam jābeidz drukāt sausi teksti un jāpietaupās kāda konkrētāka gadījuma aplūkošanai, ja tādi vispār vēl būs. Pagaidām jāsakārto visi plāni un jāgatavojas vizītei gan pie AKKA-LAA (jā, jā- tieši uz to kantori, kuru viena porcija blogeru šobrīd cītīgi gāna), gan pie VIDa. Pagaidām- paldies un visu labu!