Oriģinālnosaukums: Vikings. Season 5.
Valsts: Kanāda/ Īrija
Žanrs: Vēsturisks
Lomās: Gustaf Skarsgård, Katheryn Winnick, Alexander Ludwig, Clive Standen, Georgia Hirst, Alex Høgh Andersen, Jordan Patrick Smith, Ferdia Walsh-Peelo
Gads: 2019

Par seriālu
Pēc Ragnara nāves Bjorns plāno doties uz Vidusjūru, bet pārējie trīs dēli nolemj valdīt kopā. Pamazām izpaužas Ivara varaskāre un Ūve ar Hvitseku tiek atstumti. Kamēr Bjorns ceļo pa Vidusjūru, tikmēr Ivars iekaro Jorku un ar Rollo palīdzību pārņem varu Kategatā. Pārņemts ar savu varu, viņš pasludina sevi par dievu.
Apvienojot spēkus ar citiem vikingu ķēniņiem, Bjorns, Ūve un Hvitseks padzen Ivaru no Kategata.

Ir seriāli, kuru turpinājumu gaidi ar nepacietību. Ir arī tādi, kuru beigšanos pārdzīvo ar bada sajūtu. Un ir tādi, kuri savu izrādi ir pārstiepuši. Diemžēl, bet Vikingi jau aizgāja pa pārstiepšanas taku. Ja vēl iepriekš bija kāda intriga un ļoti labi izveidoti kaujas skati, tad šobrīd viss tika pārlikts uz aktieru pleciem, kuriem uz ekrāna bija tikai jāaizņem laiks un telpa. Un vēl pa vidu tas viss tika atšķaidīts ar Flokki sesto dimensiju. Žēl, ka tik labu un spilgtu tēlu ņēma un tā vienkārši degradēja. Lai gan- Flokki nebija vienīgais tāds. Teju katram tēlam bija kāds enkurs, kurš vilka uz leju un uz beigām jau likās, ka nomocīts tik tālu, ka arī nāves nebūtu žēl.

Protams, bija arī kaujas, bija interesanti brīži, bet tas viss pazuda fonā. Nelīdzēja pat bīskapa parādīšanās uz ekrāna- arī viņa tēls tika tik strauji nonivelēts, ne tuvu neizmantojot to, ko viņš varēja dot. Labi- kaujas skati joprojām bija labi, lai arī vairs ne tik emocionāli- glīti atstrādāti sitieni un laikā izkliegti saucieni, bet pietrūka tā degsme, kas bija vērojama sākumsezonās.

Interesanta likās seriālā pieminētā frāze par vikingu valdniekiem Krievzemē- bija sajūta, ka nu visi notikumi pārsviedīsies turp un būs vismaz kāda pārmaiņa no muļļāšanās pa Angliju (tur tiešām nekā jauna nebija). Bet izrādās, ka jāpaciešas- Krievzeme būs sestajā sezonā.

Žēl, ka lielākā uzmanība tika pievērsta savstarpējiem konfliktiem, mazāk- ceļošanai un jaunu zemju apgūšanai, piemēram, Vidusjūras ceļojumam. It kā jau to Vidusjūras mazumu varēja saprast kā vikingu ceļojumu robežu- kaut kur bija jādabū pa asti un jāgriežas atpakaļ.

Tās sakāpinātās emocijas tik ļoti maz piestāvēja vienkāršai un brutālai vikingu videi, ka brīžam likās kaitinošas un vācu ziepenēm piesāvošākas. Jā, tērpi un vēsturiskais fons joprojām bija labs, bet tēli un stāsts gan gāja mazumā.

Saprotu, izklausos pēc veca īgņas, bet ko darīt, ja tik ļoti patika pirmās sezonas un tik skumji noskatīties kā pazūd tēli, piedzīvojumi, cīņasgriba un stāsts. Laikam jau tas ir signāls man, ka jāliek punkts un nav ko nepiepildītās cerības likt vēl uz sesto sezonu.

Filmas vērtējums: 6/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.