Oriģinālnosaukums: Троцкий
Valsts: Krievija
Žanrs: Vēsturisks
Režisori: Александр Котт, Константин Статский
Lomās: Константин Хабенский, Ольга Сутулова, Александра Мареева, Максим Матвеев, Евгений Стычкин, Михаил Пореченков
Gads: 2017

Par seriālu-
Ļevs Trockis atrodas trimdā Mehiko. Pie viņa ierodas kanādiešu žurnālists intervijai. Lai arī sākumā Trockis ir pret šo žurnālistu, jo viņš neslēpj savas simpātijas Staļinam, beigās viņš piekrīt sarunai. Savā sarunā viņš izstāsta savu un savu laikabiedru lomu 20.gadsimta Krievijas vēsturē.

Ar Krievijas seriāliem tagad jābūt uzmanīgiem. Un ne tikai- arī kino viņi pasākuši vairāk spiest uz senajiem un labajiem laikiem ar diezgan jūtamu propagandas smaciņu. Var sanākt iegrābiens. Ar ”Trocki” man bija līdzīgas aizdomas- ja nu seriāls pamatā būs nevis vēstures interpretācija labas aktierspēles izpildījumā, bet prasts vēstures dēmonu glorificēšanas pasākums astoņu sēriju garumā, tad… tad, protams, ir visas iespējas atslēgt.
Vispār man ar tām aizdomām jābeidz- pārāk jau saspringti sanāk uzlūkot teju katru seriālu. Un bieži aizdomas nepiepildījās, arī šoreiz.

Leiba Bronšteins piedalījās revolūcijās pret pastāvošo varu un tāpēc vairākkārtīgi tika izsūtīs uz Sibīrijas cietumiem, no turienes izbēga un devās prom no valsts. Ārzemēs viņš, izvēlējies sev jaunu vārdu un uzvārdu- ”aizņēmies” no sava kādreizējā ieslodzījuma vietas priekšnieka, aktīvi darbojās sociāldemokrātu rindās. Tur Trocki ievēroja ietekmīgi ļaudis un investēja viņā, lai būtu, kas pārņem varu Krievijā.
Trockim izdevās noorganizēt gan Oktobra revolūciju, gan izveidot un vadīt Sarkano armiju. Viņš kļuva par vienu no ietekmīgākajiem cilvēkiem Krievijā un līdz ar to iemantoja arī sev nelabvēļus, pirmām kārtām jau Staļinu, kurš pēc Ļeņina nāves pārņēma varu un izsūtīja Trocki.
Izsūtījumā pie Trocka ieradās kāds kanādiešu žurnālists, lai intervētu. Interviju laikā Trockis atklāj savu lomu izšķirošajos notikumos un kādas metodes izmantojis savu mērķu sasniegšanā.

Astoņās sērijās noteikti nevar parādīt visu kā bija, bet tas, kas tika parādīts bija ļoti pārliecinoši. Noliksim malā vēstures interpretācijas, lai tās šoreiz paliek vēsturniekiem. Jo viss pārējais bija bauda acīm- Habenskis kā Trockis bija nepārspējams. Vienlīdz nepārspējams kā jaunais, tā vecais Trockis. Viņa pārvērtības lieliski parādīja salto sirdi un varaskāri. Un to nicinošo nežēlību, ko viņš bija gatavs izmantot pret jebkuru, kas stāvētu viņa ceļā. Seriāls lieliski parādīja kā vienam parastam ebrejam (kā ne reizi tika uzsvērts seriālā) izdevās izdancināt pēc sava plāna visu Krieviju.
Ik pa laikam seriālā tika likts uzsvars uz to, cik trausla bija šī iespēja- gāzt caru un pārņemt varu visā impērijā. Ja nebūtu viens cilvēks izdarījis kaut ko pret savu sirdsapziņu vai valsti… revolūcijas nebūtu. Vai arī būtu pavisam cits rezultāts.
Labs ceļojums vēsturē, kas priecē ar lielisku aktierspēli un liek aizdomāties par dažu līderu dotībām aizraut masas. Protams, te arī svarīga kāda ir masa. Mazliet gan prasījās vairāk masu skati un dažu notikumu izvērstāks stāstījums, citādi nākas paralēli darbināt internetu, lai izglītotos. Kas var tikt uztverts arī kā plusiņš seriālam.

Seriāla vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.