Oriģinālnosaukums: Wiedźmin
Valsts: Polija
Žanrs: Fantāzija
Režisors: Marek Brodzki
Lomās: Michał Żebrowski, Zbigniew Zamachowski, Maciej Kozłowski, Grażyna Wolszczak
Gads: 2002

Par filmu-
Geralts no Rīvijas ir raganis, kuru jau kopš bērnības apmācīja ragaņa arodam- nogalināt briesmoņus un aizsargāt cilvēkus.
Geralds, pēc apmācības, dodas pasaulē, kur iegūst atpazīstamību kā godīgs vīrs un labs sava aroda pratējs.

Andžeja Sapkovska uzrakstītā Ragaņa sāga pasaulē ir iemantojusi lielu popularitāti- ir grāmatas, datorspēles un seriāls. Ja pareizi sapratu, tad top arī jauna versija seriālam. Latvijā pagaidām ir tikai viena grāmata izdota- Pēdējā vēlēšanās. Grāmata bija laba un aizraujoša. Seriālam man pietiktu tikai ar ”labs”, jo gribējās tikai nedaudz ieskatīties un atsaukt atmiņā visu to jauko un interesanto no ragaņa pasaules.

Kā jau iepriekš tiku minējis- seriālam galvenais ir spēja pieradināt pie stāsta skatītāju. Un ”Raganim” tas izdevās visas trīspadsmit sērijas. Protams, nedaudz sākumā bija jāpierod pie televīzijas formāta un leļļu līmeņa specefektiem, bet ātri vien visa uzmanība tika koncentrēta stāstam un Geralda personībai. Taisnību sakot, nekam citam tur īsti nav kur piesiet aci, jo dekorācijām viņi nav iespringuši- ņēmuši kādu tuvāko mežu vai lauku, lai nofilmētu notikumus dabā un kādu no pilīm, lai nofilmētu kaut ko par karaļiem.

Toties to visu kompensē Geralds ar savu stāstu un mainību. Uz beigām viņš kļuva cilvēcīgāks un sirsnīgāks. Un te liels nopelns Meliteles klosterim un tās vadītājai.
Ik pa laikam vizuālo krāšņumu piedeva tuvcīņas, bet tās bija maz un īsas. Prasījās, kas vairāk. Tāpat arī ar masu skatiem.

Laikam ar šo seriālu sākt iepazīt ragaņa pasauli laikam es neieteiktu- mazliet par pliekanu tā vizuālā puse. Bet grāmatu lasījušiem varētu būt interesanti atsaukt atmiņā vienu vai otru notikumu no grāmatas.

Jāpiemin, ka ir vēl filma, bet to drīzāk varētu nosaukt par seriāla sēriju kopsavilkumu- no katras sērijas mazliet salikts kopā un re- sanāca filma. Manuprāt, ja ir laiks seriālam, tad filmu vajadzētu ignorēt. Šaubos, ka tā spēj pastāstīt stāstu daudz maz sakarīgi, kur nu vēl pieradināt skatītāju.

Seriāla vērtējums: 7/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.