Oriģinālnosaukums: Designated Survivor
Valsts: ASV
Žanrs: Politiska drāma
Lomās: Kiefer Sutherland, Natascha McElhone, Adan Canto, Italia Ricci, Kal Penn, Maggie Q
Gads: 2016

Par seriālu-
Teroraktā tiek uzspridzināts Kapitolijs, kad tajā atradās gandrīz viss ASV politikas vadība ieskaitot prezidentu, viceprezidentu, kongresmeņus un Baltā nama darbiniekus. Bet arī šādām situācijām ASV ir gatava- rezervē ir nolikts kāds no Baltā nama augsta ranga ierēdņiem, kuram būtu jāuzņemas prezidenta amats, gadījumā, ja visi iepriekšējie kandidāti iet bojā. Tā Toms Kirkmans vienā vakarā no neievērojama ministra kļūst par ASV prezidentu un viņam priekšā grūts uzdevums- atjaunot valstī demokrātiskās institūcijas, kuru pārstāvji gāja bojā teroraktā. Protams, jāatrod arī sprādziena organizētāji.

Seriāliem parasti vērtē ne tik daudz to vai tas patīk vai nē, vai tas ir interesants, vai tam ir augsti reitingi. Parasti ir noteicošais vai seriāls spēj pieradināt skatītāju. Protams, nostrādā arī visi augstākminētie iemesli, bet pamatā ir skatītāja pieradināšana. Pielipināšana pie ekrāna.
Un mani ”Pēdējais kandidāts” pielipināja. Uz visu 21 sēriju.

Tomam Kirkmanam šis vakars jāpavada šķirti no ģimenes, jo viņam ir jābūt kā rezerves ritenim prezidentam un viceprezidentam, kuri uzstājas ar runām Kapitolijā. Viņa garlaicīgais vakars apraujas mirklī, kad Kapitolijs tiek uzspridzināts. Iet bojā visi ēkā atrodošies cilvēki, tāpēc Kirkmanam steigšus jādodas uz Balto namu un jānodod prezidenta zvērests, lai nodrošinātu ASV demokrātijas nepārtrauktību.
Uzreiz pēc stāšanās amatā, jaunajam prezidentam neatliek laika iepazīties ar darba specifiku- viņam ir jāatjauno visas demokrātiskās institūcijas, jāpierāda, ka spējīgs vadīt valsti un jāsameklē noziedznieki, kuri uzspridzināja Kapitoliju.
Milzīgs politiskais spiediens un ienaidnieka labi noorganizētās pretdarbības liek pamatīgus sprunguļus prezidenta riteņos.

Brīžam mierīgs, brīžam aizraujošs, brīžam politiski samudžināts, bet kopsummā- ļoti labs politisks seriāls par grūtībām vadīt valsti, lemt par cilvēku dzīvībām un centieniem noregulēt politiskus satricinājumus. Kīfers Sazerlends (Toma Kirkmana lomas tēlotājs) ļoti labi ”izauga” seriāla laikā- parādīja kā no bikla prezidenta iesācēja, kļūst par prezidentu autoritāti. Lai arī grūtības tāpēc nepalika mazākas. Arī pārējie aktieri sevi parādīja ļoti labi. Īpaši simpātisks likās preses sekretārs.
Dažbrīd gan sanāca (vairāk jau sākumā) pārāk samāksloti tie gājieni ar klasificētām informācijām vai vienu otru lēmumu, kas mazliet bojāja kopējo ticamību, ka skaties politisko trilleri. Bet to var pārdzīvot- vēlāk viss nostabilizējās. Tā kā varu teikt, ka skatījos visnotaļ labu politiska rakstura seriālu.
Un vēl- internetā runā, ka jāgaida otrā sezona.

Seriāla sezonas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.