Oriģinālnosaukums: The Handmaid’s Tale
Valsts: ASV
Žanrs: Drāma
Režisors:
Lomās: Elisabeth Moss, Joseph Fiennes, Samira Wiley, Max Minghella, Yvonne Strahovski
Gads: 2017

Par filmu-
Zemfreda ir kalpone sava Komandiera mājā. Kalpones uzdevums ir dzemdēt bērnus tiem Komandieriem, kuru Sievas ir sterilas. Ir vēl Martas, kas rūpējas par saimniecību un Tantes, kuras audzina sievietes viņu darbam. Audzināšana ir nosacīta- viss balstās uz vardarbību un sodiem.
Un tas viss norisinās ne pārāk tālā nākotnē, kur vienā dienā sievietes tika pataisītas par zemāku šķiru- atņemtas jebkādas tiesības, līdzekļi un iespējas. Viņas ir lietas, kuras var izmantot vai sabojāt.

Kad izlasīju grāmatu ”Kalpones stāsts”, biju gatavs noskatīties arī filmu, bet … vai nu grāmatas emocijas vēl bija pārāk spilgtas vai arī filma neuzrunāja, bet domu atmetu.
Nesen ievēroju, ka grāmata ir tapusi arī seriālā- tā kā šoreiz emocijas bija nosēdušās, tad ķēros pie skatīšanās. Un jāsaka kā ir- seriāls ir izdevies izcils!

Zemfreda ir Komandiera Voterforda mājas kalpone. Viņas pienākumos ietilpst došanās uz veikalu un reiz pa reizei arī piedalīties linča tiesā- nospārdīt kādu vai nomētāt ar akmeņiem. Un reizi mēnesī kopoties ar savu Komandieri. Kopošanās ir īpaša ceremonija, kurā Kalpone noguļas starp Komandieri un viņa Sievu un tad nu visi šūpojas un tiek šūpināti ritmā, kamēr kalpone tiek apaugļota.
Sievietes šajā laikā vairs nav cilvēki- vienā dienā viņas tika padarītas bez tiesībām, bez iespējām, bez varas un izvēles. Viņas ir priekšmeti, kuras iedala atkarībā pēc viņas spējām- ja vari tikt apaugļota- Kalpone, ja māki gatavot ēst- Marta, ja esi ietekmīga vīra sieva- Sieva. Visas pārējās aizsūta uz neoficiālajām prieka mājām vai arī uz Kolonijām vākt ķīmiskos atkritumus. Un visu kārtību uzrauga Acs.
Ja kāda gatavojas bēgt vai protestēt, tad no sākuma apstrādā ar elektrošoku un ja nepalīdz, tad amputē roku vai izdur aci.
Un to visu izlemj pie varas esošie kungi citējot Bībeli. Ja kāds nodarījums, kas kungiem nepatīk, tad notiesāšanai pietiek ar citātu no Bībeles- virve kaklā un miers.

Jau sākumā es ”izslēdzu” grāmatu- ļāvu seriālam pašam stāstīt stāstu un neskatīties vai tas novirzās no grāmatas vai nē. Pēc tam jau seriāls visu pārņēma, ka grāmatai vairs neatlika domu. Īpaši labas izdevās pirmās sērijas- atmosfēra un ievadīšana stāstā ar mazajiem gabaliņiem no pagātnes, bija tik pārliecinoša, ka nebija ne mazāko šaubu- seriāls sevi parādīs no vislabākās puses. Un mūzika. Un vēl tas mazais humora uzplaiksnījums (cik nu tādā atmosfērā var iespraust humoru) bija tik ļoti iederīgs. Tiesa, vēlāk tas kaut kur pazuda.
Īpaša uzslava aktieriem- te visi, sākot no galvenajiem tēlotājiem, līdz pēdējam statistam, savu darbu izdarīja līdz galam. Īpaši jāuzteic Zemfreda- viņa te burtiski lēca pāri bezdibeņiem. Izcili nospēlēja visu emociju gammu.
Liekas, ka lielāks šoks un interese būtu tiem, kuri nav lasījuši grāmatu (manuprāt, pēc šī seriāla būs liela vēlme izlasīt Atvudas grāmatu), bet noteikti nevilsies arī grāmatu lasījušie.
Silts ieteikums visiem.

P.S.
Nākamgad varam gaidīt otro sezonu.

Filmas vērtējums: 10/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.