Oriģinālnosaukums: The Young Pope
Valsts: Itālija
Žanrs: Drāma
Režisors: Paolo Sorrentino
Lomās: Jude Law, Diane Keaton, Silvio Orlando, Javier Cámara, Scott Shepherd, Ludivine Sagnier
Gads: 2016

Par seriālu-
Vatikānā ir ievēlēts jauns pāvests- kāds iepriekš nezināms, gados jauns kardināls Lenijs Belardo. Pretēji tam, ka visi no jaunā pāvesta gaida modernas un jaunas vēsmas, viņš tik ļoti pieturas pie konservatīvām vērtībām, ka ne tikai sastrīdas ar ticīgajiem, bet arī sanaidojas ar ietekmīgiem Vatikāna kardināliem, ka viņi pat mēģina piespiest pāvestu atteikties no varas, lai krēslā iesēdinātu kādu paklausīgāku pāvestu.

Šo seriālu biju ielicis skatīšanās sarakstā jau ziemā, ar domu, ka pavasarī noskatīšos. Te nu bija- vasara jau gandrīz pagājusi, kā palēnītēm sēriju pēc sērijas piebeidzu. Apskaužu tos, kuri spēj pāris sezonas nedēļas nogalē piebeigt.

Cik nu netīšām, cik pārdomātu darbību rezultātā, bet jaunais pāvests izrādījās Lenijs. Un nevis viņa garīgais skolotājs, kuram prognozēja šo amatu un tika solīts arī kardinālu atbalsts.
Ātri vien jaunais pāvests nostāda pret sevi gan kardinālus, gan Vatikāna darbiniekus, gan ticīgos un žurnālistus. Uzturēdams sakarus tik ar dažiem, uzticamākiem Vatikāna darbiniekiem, pāvests turpina uzturēt ap sevi nezināmā un noslēpumainā auru. Ataicinājis sev palīgā savu audzinātāju no bāreņu nama māsu Mēriju, ciniski atbrīvojies no dažiem nevēlamiem kardināliem un izgāzies savā pirmajā uzrunā ticīgajiem, pāvests vēl vairāk noslēdzas no publiskas parādīšanās.
Veiksmīgi manipulējot gan ar politiķiem, gan kardināliem, viņam izdodas panākt savu lēmumu pieņemšana.
Pamazām viņš saprot savu lomu jaunajā amatā un saprot arī to, ko grib teikt kardināliem, tautai un dievam.

Pirmās sērijas, kad vēl bija tāds nezināmais un noslēpumainais iepazīšanās laiks ar seriālu, likās, ka te nu būs- pāvests parādīs visiem, kur ziemo vēži un krabji. Bet iepazīstot, varēja teikt, ka parādīšana te būs pavisam tālākā plānā. Vairāk ir tāda pāvesta paša maldīšanās un mēģināšana nostāties pareizā vietā un pareizā laikā. Un pa vidu vairāk ir teoloģiska drāma ar dieva piesaukšanu.
Mazliet tā teoloģija sāka garlaikot, lai arī atrauties no ekrāna nevarēju.
Tāpēc, mazliet garlaikodamies ar saturu, es sāku meklēt to, kas mani notur pie šī seriāla. Un atradu- bilde! Bilde ir tā, kas seriālam piešķir to burvību, gleznainību un tīksmību. Kur vien skaties, tur redzama mākslinieciska pieeja- vai tas būtu apģērbs, vai parks, vai ķengurs naktī. Un par to arī gribētos likt seriālam desmitnieku. Jā, vēl Ketčkina Aļaskā. Protams, arī Džūds Lo ir pelnījis visaugstāko vērtējumu par šo lomu- viņš lieliski parāda pāvesta ceļu no bailēm par to, ko viņš uzņēmies un, ko prot, līdz tam brīdim, kad viņš saprot un beidzot pieņem savu dieva doto dāvanu.
Tā bilde patika tik ļoti, ka esmu gatavs piedot to garlaikojošo teoloģisko figņu un sāku gaidīt otro sezonu.

Filmas vērtējums: 10/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.