outlander

Oriģinālnosaukums: Outlander
Valsts: ASV
Žanrs: Drāma/ Fantastika/ Romantika
Lomās: John Heffernan, Nell Hudson, Graham McTavish, Duncan Lacroix, Caitriona Balfe, Sam Heughan
Gads: 2014

Par seriālu-
Skotija, 1945.gads. Klēra ir medmāsa kara hospitālī. Pēc kara beigām viņa ar savu vīru dodas uz nelielu pilsētiņu, lai palīdzētu viņam pētīt ciltskoku. Tur Klēra mistiskā veidā nokļūst 1743.gada Skotijā, laikā, kad skoti karo ar angļiem. Klēra uzriez tiek ierauta notikumu virpulī un kopā ar skotu kareivjiem ir spiesta bēgt.

Noskatījos šī seriāla pirmo sēriju un tagad sarunā ar sevi mēģinu saprast- turpināt skatīties vai tomēr nē? It kā jau vajadzētu noskatīties vēl vismaz pāris sērijas, lai saprastu vai ir vērts skatīties visas sešpadsmit pirmās sezonas sērijas vai tomēr pietiks ar to, ko redzēju.

Un ko tad es redzēju?

It kā ne pārāk svaigu un oriģinālu, bet visnotaļ labu ideju par ceļošanu laikā kad 20.gadsimta cilvēks nokļūst dažu simtu gadu pagātnē. Un viņa zināšanas glābj ne tikai viņa dzīvību, bet arī citu dzīvības. Protams, ir arī romantiskā līnija. Pilotsērijā tā vēl neizpaudās pilnā mērā, bet seriāla apraksts un nākamo sēriju anotācijas ļauj domāt, ka te romantikas netrūks. Es pat gribētu teikt- līs pāri malām.

Visā šinī stāstā pietrūka pāris svarīgu detaļu. Un vissvarīgākā no tām- pilotsērijas nespēja saintriģēt. Ne ar ko! Ne ar to, ka tā ceļošana laikā nesīs kādu labumu. Ne ar galvenajiem tēliem. Ne ar vidi. Negribētos jau vainot amerikāņus, bet te prasījās ne tikai Skotijas kalni un mūzika, bet arī kāds kalnietis vai drošsirdis. Tā, lai skatītājam būtu kur aizķerties. Pagaidām ir sajūta, ka tiek spiests uz romantiski noskaņotām mājsaimniecēm, kurām patīk, ka vīrieši valkā svārkus un pūš padusē iespiestos spilvenos.

Kaujas skati bija maz un šķidri. Sliktie nebija īsti pamanāmi un novērtējami. Galvenā varone pārāk neizteiksmīga…. Laikam es izklausos pārāk piekasīgs, bet tā nu sanāca. Droši vien es sacerējos uz kaut ko vairāk nekā saņēmu. Tāpēc būs vien jāsaņemas un jāpaskatās vēl pāris sērijas. Varbūt aizrauj. Vismaz sapratīšu kāpēc 1743.gads.

Ja kāds ir lasījis Diana Gabaldon grāmatas pēc kurām uzņēma šo seriālu, tad, lūdzu, padalaties- vai tālāk būs kaut kas aizraujošāks vai aizies margrietiņas lapu raustīšana- mīl, nemīl, atgriezties, palikt, mīl….