30.jūlijā sākās kārtēja parakstu vākšana- šoreiz par ”ģimenes jēdziena nostiprināšanu Satversmē”. Ierosinātājs ir Latvijas vīru biedrība. Kas šī ir par biedrību, kādi dalībnieki un kādas vērtības pauž, to nezinu. Un arī nemeklēju atbildi, jo šoreiz stāsts nav par viņiem, bet par notikumu.

Proti, viss sākas kā parasti sākas ar šādām iecerēm- skaistas runas, aicinājumi, skaļi lozungi un saulaina tāle. Un neiztrūkstošā piebilde, ka mēs tūlīt visu izdarīsim, jo aiz mums ir visa tauta. Apmēram tāpat bija ar Saeimas atlaišanas parakstu vākšanu- uzliesmoja spožu liesmu, bet pulveris pietika vien kādiem 45 tūkstošiem.

Tāpēc šoreiz nolēmu pasekot līdzi- mēneša garumā katru vakaru piefiksēt pieaugumu. Tīri, lai gūtu apstiprinājumu, ka skaļbļāvēju piesauktā ”visa tauta” ir mazskaitlīga ļaužu kopa.



Apmēram tā arī pirmais mēnesis izskatījās- pirmā diena, 30.07. noslēdzās ar 4681 parakstu, nākamajā dienā 6593 un ceturtā diena (2.augusts) beidzās ar 7875. Desmit tūkstošiem pāri tika 3.augustā (10894), vienpadsmit tūkstošiem 5.augustā (11655), divpadsmit tūkstošiem 6.augustā (12070), trīspadsmit nāca ilgāk- 12.augusts (13007), četrpadsmit tūkstošiem pārkāpa vien 27.augustā (14087) un pirmo mēnesi noslēdza ar 14200 parakstiem.



Vai tas ir daudz vai maz? Manuprāt, ļoti maz. Protams, šis skaitlis var mainīties, ja priekšvēlēšanu laikā kāds politiskais spēks lems šo cilāt savā retorikā. Es gan šaubos vai arī šī parakstu vākšana savāks vairāk par 45 tūkstošiem, jo tie, kuri vēlējās paust savu nostāju, to jau pauda. Vēl daži noteikti parakstīsies- vai nu paši izlems, vai ļausies pierunāties. Kā varēja novērot sociālajos tīklos, daži parakstījās aiz apjukuma vai neinformētības. Vai arī gribēja aizpildīt pašu izdomātu vai izdzīvotu tukšumu. Bet šie skaitļi rāda, ka sabiedrības lielākā daļa jau labu laiku ir izaugusi un nevēlas sekot raganu sārtu licējiem un vēl jo mazāk to dedzinātājiem. Tiem skaļajiem saucējiem jāpalūkojas apkārt- vai tiešām ”aiz manis ir tauta”? Varbūt tur ir tikai domubiedri? Un vai tikai savu un domubiedru dēļ ir jāierobežo līdzcilvēki un jāgroza Satversme?

Neviens jau neliek ne politiķiem, ne ”konservatīvajiem”, ne vēl kādam mainīt savus uzskatus vai vērtības- tās var mierīgi kopt un tikpat mierīgi paust. Un sabiedrība to pieņems. Tik nevajag aiz terminiem, definīcijām, likuma burtiem un jēdzieniem pazaudēt cilvēkus.