Pirms dažām dienām (29.jūlijā) beidzās Latvijas Vīru biedrības ierosinātā parakstu vākšana par ģimenes jēdziena nostiprināšanu Satversmē. Mēnesi pēc šīs iniciatīvas sākšanas, es blogā uzrakstīju rakstienu, kurā mēģināju izsekot parakstītāju skaita pieaugumam- mana prognoze bija, ka savāks 45 tūkstošus parakstu. Kļūdījos par kādiem 13 tūkstošiem (savāca 58222). Lai vai kā- pietrūka vēl apmēram 100 tūkstoši. It kā varētu teikt, ka drošs cipars, lai ierosinātājs atzītu savu sakāvi un mestu mieru. Tebe nu- jau pēc dažām dienām tā pati iniciatīva ir iesniegta atkal. Šoreiz gan mazliet papildināta- Parakstu vākšana notiek par ģimenes jēdziena nostiprināšanu Satversmē, nosakot, ka ģimene balstās laulībā, asinsradniecībā vai adopcijā.

Redzēju televīzijas sižetu, kur šīs biedrības vadītājs minēja iemeslus pieticīgajiem rezultātiem- kovids, ierobežojumi, nepieejamie notāri un kaut kas vēl. Kādā citā rakstienā matīju, ka tika piesaukts vēl viens traucējošais faktors, proti- karš Ukrainā (to tagad ērti piesaukt visās neveiksmēs). Bet šoreiz vākšanā viss būs labāk un rezultāti augs straujāk. Vai nu konstitūcijas grozāmgrābšļi negrib atzīt sakāvi vai arī viņiem ir plāns kā pēc Saeimas vēlēšanām pamatīgi piebērt ogles. Jo mazticams, ka līdz vēlēšanām kāda partija šo izmantos savā arsenālā. Var pielipt zaudējuma smaka …

Piebildīšu, ka zaudējums ir tikai mans subjektīvais skats uz to visu. Viņuprāt, tas ir rekords, uzvara un mudinājums turpināt. Protams, viss ir atkarīgs no skatu punkta…

Tāpēc nolēmu arī šoreiz pasekot līdzi un salīdzināt ar iepriekšējo parakstu vākšanas gaitu. Tīri sportiskas intereses dēļ.

Bija jau doma arī te pēc pirmā mēneša savilkt pirmo kopsavilkumu un izteikt prognozes, bet izskatās, ka še tomēr būs cita gaita. Tāpēc velku pirmos galus kopā jau pēc pirmajām divām dienām. Proti, ja iepriekšējā parakstu vākšana pirmajā dienā savāca 4681 parakstu, tad grozāmgrābšļu otrajam mēģinājumam izdevās savākt vien 597. Otrā diena deva vēl 257 (iepriekš bija +1912). Atgādināšu- iepriekš viņi pirmajās piecās dienās savāca nedaudz virs 10 tūkstošiem un pirmā mēneša atlikušajās 25 dienās savāca vēl apmēram 4000.
Pagaidām izskatās, ka tempi ir krietni noplakuši un prognozes jātaisa stipri pieticīgākas (es liktu uz 25 tūkstošiem).

Šoreiz mani urdīja arī ziņkārība- kas gan ir šī Latvijas Vīru biedrība? Devos meklēt internetā. Un atradu.

Atradu, ka tie ir ducis kungu, kuri sevi dēvē par dažādu jomu profesionāļiem un viedokļu līderiem. Viņi arī 2021.gada 13.aprīlī dibinājuši savu biedrību un teju kā 12 apustuļi cenšas pārējiem nodot savu saprašanu. Proti:

LVB mērķis ir laulības un ģimenes institūta stiprināšana sabiedrībā.

LVB iestājas par dabisku ģimeni – savienību starp vienu vīrieti un vienu sievieti – kā vislabāko vidi bērnu psiholoģiskajai un sociālajai attīstībai.

LVB misija kopumā – modināt, drošināt, atbalstīt un izglītot – iedvesmot un celt vīrus drosmīgi un atbildīgi vadīt stipru ģimeni un tautu nākotnei.

Kaut kā izskatās pēc inteliģentās homofobijas.

Patika citāts no viena dibinātāja intervijas:

Kādēļ šie Satversmes 110. panta precizējumi, jūsuprāt, ir tik būtiski šobrīd?

Ir lietas dzīvē, kas nav visiem ērtas, kas prasa atbildību, apzinātu darbību un saņemšanos, kas prasa arī pozitīvu piepūli un cenšanos, un tas ne vienmēr ir viegli! Tās ir lietas, kas saistītas ar attiecībām, ģimenes veidošanu un uzturēšanu, bērnu radīšanu un izaudzināšanu. Šajos jautājumos, uzskatu, valsts nedrīkst izdabāt mazākumam un tā subjektīvajām gaumēm.

Interesanti, kad beigsies šī ”aiz manis visa tauta” un pašizdomātie vairākuma pārstāvji? Aptaujas un balsu vākšanas jau labu laiku rāda citu laiku, bet joprojām atrodas kāds (vai kādi), kuri dzīvo mucā un piesedzas ar 19.gadsimta dzīvesziņu.
Labi, beigsim atkāpi par Vīru biedrību. Tāpat jau no iniciatīvas ir skaidrs no kurienes vēji pūš.

Pagaidīšu pirmo mēnesi un savilkšu galus. Tad būs redzams vai savāks piecciparu skaitli, vai politiķi šo līmēs uz saviem karogiem un vai vispār vēl kāds pievērsīs tam vērību.