Lai nebūtu lieku pārmetumu par pārveidotajām Klāva Elsberga dzejas rindām un nevairotu nesaskaņas- es nevēršos ne pret vienu un nemēģinu citiem ierādīt viņu vietu. Tik paužu savas pārdomas. Šoreiz par enerģijas cenām un mūsu dzīvesveidu.

Nedaudz atskatoties pār plecu, redzams, kā cilvēki dzīvoja padomju laikos- saspiesti dzīvokļos vai mazās mājās ar atļautajiem 600 kvadrātmetriem zemes. Tad nāca deviņdesmitie gadi ar iespēju tikt pie naudas un zemes, kad zvejnieku ciematos būvēja pilis no Kalnciema un Lodes ķieģeļiem- milzīgas ēkas ar vairākiem stāviem un torņiem un tikpat milzīgiem, necaurredzamiem žogiem. Vēlāk sparīgi apbūvēja Jūrmalu ar Kāpu ielas villām, kurām bija jābūt ar milzīgām hallēm, baseiniem, pirtīm. Kuram netika Kāpu iela, tas mēģināja tās tuvumā celt kaut ko lielu un plašu. Un vēl obligāts priekšnoteikums labam statusam bija milzīgā pagalma stūrī ielikt otru māju- viesiem. Protams, arī Mārupes dārzi un Rīgas apkārtnes pļavas tika sadalītas parcelēs un apbūvētas. Jo cilvēki gribēja brīvību un plašumu, ne nīkt iespiestiem starp pilsētas ķieģeļiem.

Pavērojot šīs celtnes, var redzēt, ka te reti kuram blakus stāvēja pieticība un doma par nākotni. Jo tajā laikā visi būvēja ar vērienu. Un pagalmu ar iekārtoja ar vērienu. Tiesa, tikai mauriņam. Protams, arī gāzes apkure. Jo Latvijas Gāzes agresīvā izplešanās bija jāizmanto. Kas gan nekaiš- pievelc vadu, pie mājas MR un dzīvo bēdu nezinot. Piebilde- kamēr gāzes cena ir laba un vispār gāze ir.

Un šobrīd… šobrīd redzam, ka sludinājumi ir pilni ar milzīgu un ļoti dārgu (arī uzturēšanā) māju pārdošanas piedāvājumiem. Trīs stāvi, baseini, kabineti, džakuzi, garāža (apsildāma) 2 automašīnām, trīs sanmezgli … Protams, ja vari atļauties un patīk, tad kāpēc ne. Tik šādas enerģijas krīzes liek aizdomāties- vai mēs nedzīvojam pārāk nesaimnieciski? Un te nav runa tik par mazajiem versaļniekiem. Vai māja ir nosiltināta tā, lai ziemā silti un vasarā vēsi? Vai tiešām pensionāru pārim nepieciešams četristabu dzīvoklis vai vientuļam cilvēkam trīs istabas? Vai ir izvēlēta pareizā apkures sistēma? Vai ietaupītā nauda par rekuperatoru tagad nespiežas rēķinā? Vai tiešām ir nepieciešamas fasādes apgaismošana un visas tās lampiņas ap māju un dārzu? Un kad tu pēdējo reizi pačurāji tajā ceturtā sanmezgla tualetē? Tas viss ne tikai maksā, lai uzbūvētu vai nopirktu, bet arī tīrītu, apsildītu, apkoptu un remontētu.

Plašums un sadzīviskā brīvība, protams, ir ļoti jauki. Man ar droši vien patiktu. Īsu brīdi. Bet es zinu, ka drīz vien man deguns uzmestu kūkumu un es noteikti vairs nevēlētos tādas izmaksas, kuras paģēr šādas ēkas. It īpaši, ja ir skaidrāks par skaidru, ka izmaksas tikai pieaugs, bet pirtoties vai baseinoties vēlme kritīsies.

Nepiekritīšu, ja kāds teiks, ka nav pareizi vecīšiem likt pārvākties uz citu dzīvokli. Vai jaunai ģimenei ar bērniem meklēt mazāku mitekli. Ir pareizi! Ir pareizi likt cilvēkiem izvēlēties gan to, kas piemērots (šobrīd!), gan to, ko var atļauties (šobrīd!). Ne vienmēr vajag katram savu istabu un katrai istabai savu vannas istabu. Ļoti bieži mēs mājās tik pavadām nakti un tualetē ieejam vien reizes trīs, četras. Bērni izaugs un tikai retos gadījumos paliks dzīvot pie vecākiem. Nevajag ieplānot viņus paturēt sev blakus ar daudzām istabām vai saimniecības ēkas augšstāvu. Labāk iedot viņiem to naudu, kas ietaupīsies neuzbūvējot pārspīlētu māju un neiztērēsies tās uzturēšanā.

Tepat Jūrmalā (gan jau arī citur) tagad var novērot mazliet citu ainu- lielie zemes gabali tiek sadalīti un pārdoti. Parādās arī mazāka izmēra ēkas- vai nu jaunas vai atjauno vecās (ne nodedzina vai nojauc). Arī uz garāžām vairs nespiež- pietiek ar nojumi vai iztiek vispār bez projektā iezīmētas auto novietnes. Domāju, ka te ļaudis parāda savu pieaugšanu- mazāk maksāt par ārišķību, bet vairāk ieguldīt mūsdienīgā komfortā (energoefektīvas ierīces, labāks siltinājums, kvalitatīvāki materiāli, utml).

Cilvēkiem ir jāmainās, jo enerģija nepaliks lētāka. Lozungam ‘’es te un tā visu mūžu esmu dzīvojis’’ nav attaisnojuma. Tāpat nav attaisnojuma žēloties par izmaksām, kuras pats nemaz neizmanto, bet esi uzņēmies. Jāmainās, jāpārvācas, jāpārkārtojas.
Ekoloģija nav tikai auduma maisiņš. Ekoloģija ir arī tava dzīves telpa ar 24/7 atvērtu logu apkures sezonā, nenoregulētiem radiatoriem, vecu krāsni vai kvēlspuldzēm visās lampās. Jau labu laiku pasaule spiež domāt un dzīvot zaļi. Varbūt šis ir labs laiks, lai sāktu?