Izlasīju ziņu, ka Brīvības piemineklim gatavojas iepirkt jaunu muzikālu pielikumu, jo redz- putni to maitā. It kā jau skaidrs- jebkura pieminekļa dzīvē vislielākais ienaidnieks ir putns. Izņēmums laikam bija vienīgi Ļeņina piemineklis Dubultos (Jūrmalā), kuram ne tikai kaijas taisīja uz galvas, bet arī lapsenes savu pūzni bija ietaisījušas kājstarpē.
Brīvības piemineklim lielāko skādi putni nodara tieši zvaigznēm- stāvot/staigājot tie bojā zvaigžņu zeltītās maliņas, tāpēc pēc restaurācijas tika iepirkta aparatūra, kura ar skaņas signāliem aizbaida putnus.
Saprotams, ka parastus putnubiedēkļus uz pieminekļa neliks, tāpēc ir jāmeklē moderns ‘’putnubiedēklis’’. Tikai viena skāde- putni pie skaņas pierodot un vairs nebaidās. Tāpēc ir jāpērk jauna biedējoša aparatūra. Summa nav liela un varētu arī par šo lietu neuztraukties, bet galvā visu laiku jaucas viens jautājums- vai tad nevar piemeklēt kādu stabilu aizsardzības sistēmu?
Atceros, ka agrāk Rīgas centrālajā stacijā bija izvietoti vairāk informācijas stabi, uz kuriem mīlēja sēdēt baloži (kuri neatceras- baloži pa stacijas telpām dzīvojās tāpat kā vilcienu pasažieri), un lai putniem šo vēlmi mazinātu, tad uz šiem stabiem novietoja dēļus ar naglām, kuru asie gali bija vērsti augšup.
Varbūt šis piemērs izklausās diezgan rupjš, lai to izmatotu piemineklim, bet var taču izveidot smalku, tūristu acīm neredzamu, nagliņu/adatiņu veidojumu, kuru novieto uz zvaigznēm. Nez vai kāds putns gribēs sēdēt tur, kur dursies pēdā.
Ja dabas draugi saka, ka tas nav humāni (putni var savainoties), tad jāpakonsultējas pie ornitologiem- gan jau viņiem ir zināšanas, kas var noderēt pieminekļu aizstāvjiem.
Bet, jau tiešām šī skaņas aparatūra ir vienīgā, kas spēj nodrošināt pilnvērtīgu un humānu pieminekļa aizsardzību, tad man nekas cits neatliek kā paklusēt.
Vienīgi atkal jautājums- vai tiešām nevar nomainīt tikai skaņu celiņu, kāpēc jāpērk visa aparatūra? Starp mūsu mūziķiem ir vairāki, kuru mūzika spēj aizbaidīt ne tikai putnus…