Iepriekšējā rakstā (Policijas padoms Nr1) aplūkoju policijas padomu -ko darīt, ja jūsu automašīnu aptur ceļu policists. Paturpināsim ar padomu un ieteikumu iedzīvotājiem no viņu mājas lapas http://www.vp.gov.lv , saskaroties ar narkotiku izraisītajām problēmām.

Godīgi sakot, šajā sadaļā man bija grūti atrast kādu padomu. Te bija tikai pateikts par iespējamo kaimiņos esošo narkotiku tirdzniecību- iedzīvotājiem viss ir jāpiefiksē un tad jāziņo policijai. It kā jau tas ir skaidrs, tas būtu katra iedzīvotāja pienākums- ziņot par nelikumībām policijai. Tikai šeit izpaliek detalizētāks skaidrojums par pašu sūdzētāju drošību- vai viņi var iesniegumu rakstīt anonīmi, lai izvairītos no iespējamās tirgoņu atriebības? Vai ziņu pienesējam būs jādod liecības utml ”jātiekas” ar aizturētajiem noziedzniekiem? Prasās skaidrāku izklāstu no policijas puses, lai iedzīvotājiem nav jāsver plusi un mīnusi, bet jārīkojas uzreiz.

Pārējā padomu daļa bija atvēlēta tikai narkotiku un narkomānu aprakstam, bet derētu vēl pāris pamācību ko darīt ja sastapi narkomānu un viņš tev uzbrūk? Ko darīt ja tiek draudēts ar inficētu šļirci vai citu ”indīgu” ieroci?

It kā jau varētu izlīdzēties ar standarta variantu- ja var, tad dodam pa ”tāfeli”, ja nē, tad mūkam. Tikai ne visi un vienmēr to var izdarīt, tāpēc policistiem kā pieredzējušiem profiem derēja ielikt dažas pamācības, nevis palikt tikai pie acu zīlīšu skatīšanās un pulsa taustīšanas. Ja iespējamā uzbrukuma gadījumā uztraukums ”sasietu” rokas un kājas, tad kāds izlasīts padoms varbūt ļautu nostrādāt ”automātikai”.