Valsts policijas mājas lapā http://www.vp.gov.lv atradu interesantu informāciju- policija sniedz dažādus padomus dažādās dzīves situācijās. Daži no tiem likās ievērības cienīgi.

Uzreiz gribu sacīt, ka negribu aizvainot policistus (ja nu man tas tekstā pasprūk), gribu tikai teikt, ka padomi man liekas mazliet nepilnīgi.

Pirmais padoms par auto un ceļu policistu, lai varētu atšķirt īsto policistu no varbūtējā viltvārža, kurš var jums atņemt/izkrāpt naudu, nozagt auto vai ko citu ļaunu nodarīt:
Padomi un ieteikumi iedzīvotājiem, kā rīkoties, ja uz ceļa ir aizturējis ceļu policists:
1 ceļu policijas darbinieki ir tērpušies policijas formā, ar atstarojošu vesti, ar speciālu žetonu, kas ir numurēts, un piestiprināts pie formas tērpa kreisajā pusē;
2 CP inspektoram, pienākot pie vadītāja, pēc automašīnas apturēšanas, ir jāstādās priekšā, nosaucot savu uzvārdu un pēc vadītāju pieprasījuma, uzrādīt dienesta apliecību;
3 inspektoram jānosauc apturēšanas iemesls, un protokola sastādīšanas gadījumā, viņš var uzaicināt vadītāju pie savas automašīnas, bet vadītājam nav obligāti jāizkāpj no tās, ja viņam ir aizdomas par inspektora identitāti. Savus dokumentus viņš var pasniegt inspektoram pa pusatvērtu lodziņu, paralēli nobloķējot savai automašīnai visas durvis;

4 aizdomu gadījumos lūdzam zvanīt uz policijas dežūrdaļu pa telefonu 02.

Par pirmo punktu viss tā kā būtu skaidrs, bet otrais gan raisīja mazas pārdomas- diez kurš autovadītājs gribētu ”lekties” un sāktu taujāt pēc policista apliecības? It kā jau vadītājam tādas tiesības ir, jo kā gan citādi lai pieķer policistu-viltvārdi? Bet vai šādu tiesību demonstrēšana neliks policistam pārbaudīt vadītāju pēc ”pilnas programmas”?

Punkts 3- pats esmu apturēts tikai vienu reizi- bija kārtējas reids un stādināja visus pēc kārtas, bet tāpat man neviens nekādu iemeslu neteica. Palūdza dokumentus un apejot autiņu atdeva atpakaļ. Tāpēc nevaru komentēt vai policisti tiešām vienmēr nosauc apturēšanas iemeslu. Cik ir dzirdēts no citiem šoferiem, tad iemesli tiek nosaukti reti. Šajos padomos nekas nav teikts vai vadītājs drīkst pieprasīt šādu informāciju no policista. Un ko lai dara, ja policists nenosauc ”ticamu” iemeslu? ”Pasūtīt” viņu tālāk un braukt prom? Nez vai šādai rīcībai būtu pozitīvs iznākums (no šofera viedokļa).

Tagad policija drīkst braukt ar netrafaretām automašīnām, kas nedaudz sarežģīs dzīvi šoferiem, jo nu būs cītīgi jāpēta iespējamā policista-viltvārža forma, žetons un vēl jātaujā pēc dokumentiem. Ja vēl pretī trāpās kašķīgs policists, kurš ar naidpilnu skatienu lūkojas tevī, kad tu izpildi Punktu 4 (pirmos trīs jau tu izpildīji) un pēc ”aizdomu trauksmes” atcelšanas saproti, ka nu šis policists var izmantot vismaz četrus punktus pret tevi.