Pāris dienas atpakāl noslēdzās pirmais mēnesis kopš savā lapā ieliku adsense reklāmas. It kā jau labu laiku lapās ar latviešu valodu bija šāda iespēja (neoficiāli vēl labāku laiku atpakaļ).

Uzreiz pēc adsense ievietošanas man bija daži jautājumi par šo pasākumu, bet tādas īstas atbildes komentāros nesekoja. Tāpēc nekas cits neatlika, kā pašam skatīties un eksperimentēt ar šiem lapas rotājumiem.

Pirmajā mēnesī man saskrēja 11,96 USD (lapas statistika- 8500apmeklētāji/11300apmeklējumi). Skaidrs, ka summa ir no kājām gāzoša :) It kā cipars ne tuvu nav tāds, lai būtu vērts turpināt, bet… tajā pat laikā var taču nedaudz paeksperimentēt.

Ko es biju darījis?

Kopā lapā tika izvietotas trīs reklāmas- pirmā atradās pie ierakstiem (postu beigās). Mazs laukums ar pāris teksta reklāmām. Otro ievietoju lapas augšdaļā (hederī)- tikpat mazs laukums ar teksta un bildes reklāmām. Pēc kāda laika (1-2 nedēļas) labajā sānu malā (saidbārā) ievietoju vēl trešo reklāmas laukumu- liels (160×600) ar bildēm un tekstu.

Pirmo reklāmas laukumu es likvidēju diezgan ātri, laikam jau pirmajā nedēļā. Vienkārši neredzēju jēgu turēt reklāmu tur, kur pa nedēļu sanāca tikai viens klikšķis. Varbūt tur vajadzēja likt lielu karogu ar bildēm, bet tas izskatītos, maigi sakot, pēc ķēma. Labāk izdzēst.

Otrs reklāmas laukums salīdzinoši labi klikšķēja un likās, ka vieta ir pietiekami neuzbāzīga un tai pat laikā pamanāma (laikam glupi pateicu, bet, lai nu paliek). Domas nedaudz mainīju ar trešā reklāmas laukuma ielikšanu.

Šis laukums (trešais) ātri vien pārspēja otro un sāka likties, ka pilnīgi pietiktu ar vienu reklāmas rotājumu, lai varētu sakasīt to pašu summu ko ar abiem. Tā visticamāk arī tiks darīts, lai gan nagi niez kaut ko izmainīt, lai redzētu vai citā vietā un citā formā otrā reklāma neklikšķēs labāk. Rupji rēķinot trešais laukums pa divreiz īsāku periodu savāca divreiz lielāku summu (bet tas arī ir divreiz lielāks).

Trešajam laukumam vienīgā izmaiņa pa šo laiku bija bildes reklāmas atcelšana, jo dažreiz pamanīju, ka bilde tur visu laiku atrodas it kā sasalusi. Tā vien liekas, ka visu dienu tur rēgojas viena un tā pati bilde un nemainās ne uz citu, ne arī uz teksta reklāmām. Un tajās dienās saklikšķēja tikai viens klikšķis. Nezinu vai sakritība vai arī kas cits, bet pagaidām bildes rādīšanu atcēlu. Droši vien uz pāris nedēļām jāatķeksē atkal, lai redzētu, kas un kā.

Laikam nekāds dižs rezumē nesanāks, vienīgi pasvītrošu acīmredzamo- summa ir smieklīgi maza, bet to kaut kā gribas norakstīt nevis uz pasīvo apmeklētāju nevēlēšanos savu peles spiedienu atstāt uz šīs reklāmas, bet gan aicinošu un piemērotu reklāmu trūkumu. Pārlieku bieži tur redzams viens un tas pats. Pieļauju domu, ka liela daļa apmeklētāju šādas bildes un tekstu reklāmas jau redzējuši (un apmeklējuši) citās lapās un nepavisam nav ieinteresēti spiest atkārtoti uz to pašu.

Var jau arī būt, ka ne tuvu neesmu trāpījis ar reklāmas izvietojumu un krāsām. Varbūt… Tāpēc nedaudz paturpināšu lielā peļņas avota (khm khm) mainīšanu un bīdīšanu pa lapu. Kā man būs veicies ar šīm rotaļām, es paziņošu. Ja vien būs par ko ziņot :)